Cefalù –siciliansk magi!

Cefalù er en sjarmerende liten by på Sicilia med en tiltalende blanding av sandstrender, pittoreske bygninger, butikker, barer og restauranter. Har du opplevd solnedgangen her, vil du alltid huske den. Sammen med deilig siciliansk mat og masse solskinn, gjør dette Cefalù til en av Italias mest attraktive badebyer.

Sicilia har 265 soldager og det bor faktisk mer enn 5 millioner mennesker på denne relativt lille øya. 600 mm regn fordelt på 50 dager i løpet av året, bidrar til at Sicilia faktisk er den største vinregionen i Italia.

Vi tok tog fra Palermo, etter en relativ hasardiøs taxitur fra flyplassen til jernbanestasjonen. Vi valgte en delt taxi, noe som gjorde at taxien ikke kjørte før bilen var full. Det tok sin tid … Når vi omsider kjørte, gikk det unna.

Toget fra Palermo tar i underkant av en time, og vi betalte 6 euro pr voksen. Vi kjøpte billettene på stasjonen, men de kan også forhåndskjøpes på http://www.trenitalia.com. Vi var der i juli, og det var ikke veldig trang om plassene på toget. Fra togstasjonen i Cefalù tar det 10 minutter å gå til sentrum av gamlebyen.

Midt i gamlebyen ligger Piazza del Duomo, hvor den normanniske katedralen dominerer. Piazzaen er som seg hør og bar omkranset av spisesteder og barer. Det er koselig å sitte her om kveldene og nyte et glass vin. Et par kvelder var det også musikere som hadde gratiskonsert på kirketrappa. Man betaler alltid mye mer for både mat og drikke på byens hovedtorg enn i de små, litt bortgjemte gatene.

På vinteren er Cefalù en liten søvnig by med 14 000 innbyggere. I høysesongen livner byen til, og det blir trangt om saligheten på restauranter og strender.

Det er flust med spisesteder og barer i byen, og det er en del butikker, de fleste av dem i hovedgaten. Noen OK klesbutikker, men det det er flest souvenirbutikker og småbutikker med lokale produkter. Vi kjøpte flere typer olivenolje, blant annet med trøffel og appelsin.

Koselige smug

Den aller beste utsikten får du fra La Rocca. En fjelltopp som troner over byen. Her er restene etter et normannisk slott, som ble bygget i 1061. Vi anbefaler en tur opp hit. Vi betalte 4 euro for å komme inn, og måtte betale med kontanter. Du kan ikke gå opp hit når du vil, du må forholde deg til åpningstidene.

La Rocca er 268 meter høy, og den første delen av turen opp er trapper. Deretter går du på grus-stier som svinger seg oppover mot toppen. Vi møtte mange i flipflopper. Joggesko er absolutt å foretrekke.

Kong Roger II eller Ruggero II som han heter på italiensk fikk bygget borgen på La Rocca. Han startet sin karriere som greve av Sicilia i 1105, ble deretter hertug av Puglia i 1127 og endte som konge av Sicilia i 1130. Han ble en av de mektigste personene i Europa, og kontrollerte store deler av Middelhavet i tillegg til hele det sørlige Italia.

Rett nedenfor det historiske sentrum ligger det en liten strand. Denne var ikke like fullpakket som hovedstranden. Vi foretrakk den lille stranda.

Det er fint å gå tur langs promenaden og tar du turen ut av byen, er det flere gode restauranter langs veien. Fra disse har du fantastisk utsikt over Middelhavet. Vi likte den lokale maten veldig godt, det samme med vinen. Den hvite lokale vinen Grillo er veldig god, synes vi. Grapefrukt og sitrus er en fremtredende smak. En annen kjent vin er Marsala, en sterkvin som brukes mye i matlaging.

Vi besøkte en liten fjellby som het Castelbuono, en perle av et sted som vi gjerne anbefaler. Ikke prøv å ta toget dit. Vi prøvde det, gikk av på Castelbuono stasjon. Der var det ingenting. Det var 3 timer til det gikk et tog tilbake. Vi begynte å gå hjemover de 12 kilometerne. Omtrent halvveis ramlet vi over en bitteliten kafe nede på en liten strand. Halleluja. Du verden så godt det smakte med lunsj, vann og et glass vin. Dagen etter prøvde vi å nå Castelbuono med buss. Det gikk bedre.

Vi leier ofte leilighet gjennom AirBnB, og har vært fornøyd med det. Ikke denne gangen. Valget falt på en leilighet med stor takterrasse midt i gamlebyen. Ingenting å utsette på takterressen, den var helt fantastisk. Men utleier hadde beleilig nok glemt å informere om at takhøyde i badet og i soverom var 160 cm. Pass på når dere skal booke hotell her, mange av disse ligger langt utenfor sentrum.

Hva synes vi egentlig om Cefalù? En ganske koselig by, men altfor mange turister etter vår smak. Reiser vi hit igjen, blir det i skuldersesong.


Følg oss på Facebook!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..