Kultur og påskegodt i Wien

Wien har lenge stått på bucketlista, og omsider fikk vi muligheten til å besøke denne ærverdige hovedstaden. Wien ble tidlig et sentrum for handelen mellom det sørøstlige Europa og Mellom-Europa, og som midtpunkt i det habsburgske keiserrike ble den på 1800-tallet en av Europas største og mest praktfulle byer.

Vi bor på Austria Trend Hotel Europa Wien, et bra hotell med sentral beliggenhet. Vi utforsker Innere Stadt, og det første vi ramler over, er et stort påskemarked. Ja, vi droppet hyttepåske i år også. På markedet er det malte påskeegg overalt, i tillegg til sjokolade i alle fasonger, håndtverksprodukter, mat og drikke.

Vi fortsetter videre til handlegatene Graben og Kärtnersstrasse. Vi holder oss til vindusshopping i første omgang.

Stefansdomen på Stefansplatz er neste stopp. Kirken er hovedsakelig i gotisk stil, men med noen romanske trekk. Domen er 139 meter høy og er sete for erkebiskopen i Wien. Joseph Haydn var engang korgutt ved Stefansdomen. Domen ble innviet 1340.

Stefansdomen

Vi rusler videre til Wiener Staatsoper. Operaen er en av de mest kjente i verden, og ble åpnet i 1869. Åpningspremièren var Don Giovanni av Mozart. I 1920 skiftet operaen navn fra Hofoper til Staatsoper, som følge av at Østerrike ble republikk. Operaen ble nesten helt ødelagt av de allierte under annen verdenskrig, men ble gjenåpnet i 1955. 

Staatsopera

Lunsjen inntas på Trattoria Santo Stefano. Her har de et såkalt Gourmet-pass, noe som betyr at vi får 2 glass vin gratis neste gang vi kommer hit. Noe å tenke på?

Er innom en sjokoladebutikk. Herfra går vi ikke tomhendt….

I Wien i 1832 bakte en 16-årig konditorilærling en sjokoladekake til en østerriksk fyrste. Lærlingen var Franz Sacher og kaken, som falt godt i smak hos fyrsten, fikk navnet Sachertorte.

Kaken er Wiens mest berømte kulinariske spesialitet, og den største andelen Sachertorte produseres i dag av bakeriet Demel.

Et besøk i Wien uten å spise Sachertorte er som å reise til Brussel uten å spise belgisk sjokolade. Og det kan vi ikke være bekjent av. Hvor er det opplagte stedet å nyte denne? Jo, på nevnte bakeri Demel. Det smaker fortreffelig!

Sachertorte produseres på løpende bånd.

Slottet Schönbrunn ligger et stykke unna sentrum, og vi kjøper et dagskort til 5,70 euro, og tar U-bahn utover. Da vi går av, er det bare å følge folkemengden bortover. Alle, absolutt alle, skal dit. Og vi trasker avgårde, i sur motvind, i retning Schönbrunn.
Det finnes et utall forskjellige billettyper å velge mellom. Vi kjøper en Imperial Tour som gir oss tilgang til 22 rom. Det er stortslått. Det er vakkert og proppfullt av viktig østerriksk og europeisk historie.

Været er blitt bedre, og vi går en tur i slottshagen hvor det er en liten uterestaurant. Passer perfekt, det er vin-drikke-tid.

Vi tar U-bahn tilbake og går innom Hundertwasser Haus. Midt i et boligstrøk, blant store bygninger med rette kanter i lyse pastellfarger, står dette fargesprakende huset. Her finner du ikke en eneste rett linje. Det er en av Østerrikes mest kjente samtidskunstnere på 1900-tallet som står bak. Huset er i dag en av Wiens mest besøkte steder.


Vi spiser Wienersnitzel på Figlmüller. De serverer etter sigende verdens største schnitzel, og når maten kommer, tror vi det er sant. De Er store. Kjempestore. De henger over tallerkenkanten som en overdimensjonert pannekake. Dessert orker vi ikke.

Det går en «ringvei» rundt Innere Stadt. Denne er ca 4 km lang og 47 meter bred, og på begge sider av ringen er det fantastiske byggverk fra så å si alle tidsepoker. Gotisk, barokk, renessanse, neo-klassisisme. Vi passerer  universitetet, rådhuset og parlamentet.

Vi rekker også kunstmuseet Albertina hvor det henger verker av Munch, Monet, Manet, Piccasso og Klimt for å nevne noen. Da vi er forsynt, går turen til Staatspark hvor vi nyter det gode påskeværet.

Wien innfridde! For en historie! For en kultur! For en by!

Nyttige websider:
https://www.stadt-wien.at/
https://www.viennaconcerts.com/
https://www.schoenbrunn.at/en/
https://www.getyourguide.no/
https://www.wienerlinien.at/eportal3/

Følg oss på Facebook!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..