Sjokoladebyen Villajoyosa

Hver eneste mandag ligger duften av sjokolade tungt over fiskelandsbyen Villajoyosa.

Her blir alle som elsker sjokolade i ekstra godt humør på ukens første dag. Du som er oppvokst med Freia, er kanskje skeptisk til all annen sjokolade? Det er det ingen grunn til. Sjokoladen i Villajoyosa er bare helt nydelig. Villajoyosa betyr «Den lystige byen», og det passer godt når du sitter der med en deilig sjokoladebit i munnen.

Sjokolade kom første gang til Europa med Christofer Columbus i 1502, og Spania etablerte tidlig et monopol på import. Til å begynne med ble sjokoladen nytt i form av sjokoladedrikker, og det ble åpnet flere sjokoladehus, som solgte drikken mange steder i Europa. I 1828 lærte man seg å fremstille pulver av kakaobønner, noe som resulterte i den første sjokoladekaken i 1847.

Fargerikt

Villajoyosa var en av de første byene i Spania som startet med å produsere sjokoladen slik vi kjenner den i dag. De første fabrikkene ble etablert i 1870-årene, og i 1937 var det hele 29 fabrikker i denne lille fiskerlandsbyen. Det var helt vilt! I dag er det bare tre fabrikker igjen. Alle har sitt eget museum.

Chocolates Pérez er den eldste, og produserer sjokolade hovedsakelig for det spanske markedet.

Chocolates Valor ble grunnlagt i 1881 og er den største fabrikken. I 1998 etablerte Valor sitt eget sjokolademuseum, og dørene her er åpne for publikum hele året.

Utenfor museet står en flott bil, fabrikkens første Chevrolet lastebil fra trettitallet

Den tredje sjokoladefabrikken som fortsatt er i drift, er Chocolates Clavileño. Den ble grunnlagt i 1882 av de samme eierne som grunnla Valor.

Vi anbefaler et besøk på et av museene hvis du er i Villajoyosa, og for barn er dette stor stas da det er mange muligheter for smaksprøver.

Kafè Valor
Kafé Valor ligger midt i byen med den alle beste utsikten utover middelhavet. Her serveres godbiter fra fabrikken med samme navn. Unn deg en bit eller flere til kaffen. Eller kjøp churros, som du dypper i ulike sjokoladevarianter. Eller slå deg løs med en svær iskrem eller pannekake med massevis av sjokolade på. Eller – velg og vrak i mange ulike kakaovarianter. Eller – velg en helt ordinær frokost uten snurten av en sjokoladebit.

Følg oss på Facebook!

Nyttige websider:
https://www.valor.es
http://chocolatesclavileno.com
chocolatesperez.com

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..