Pitstop i Salzburg

Hände hoch! Det er bare å innrømme det med en gang. Østerrike er et av våre favorittland på sommeren. Landet er et eldorado for oss som er glad i turer i fjellet. Men jammen har de ikke mange flotte byer å by på, også. For eksempel Salzburg. Vi er på vei til Bad Gastein en dag i august, da vi bråbestemmer oss for å hoppe av toget i Mozarts fødeby.

Salzburg er del av elven Salzach

Billedskjønne Salzburg overrumpler oss. Byen ligger på 424 meters høyde, og har en av de flotteste beliggenhetene i Europa. Alpene danner et dramatisk bakteppe mot sør, og nordover strekker det bølgende landskapet i Bayern seg. Byen deles i to av elven Salzach. Salzburg er barokk arkitektur, praktfull kultur og et eldorado for deg som er glad i kafèliv. Her finner du storbypuls side om side med alpelandsbysjarm.

På Domplatz yrer det av liv, og på kafeene som omkranser plassen nytes øl i lange baner. Markedsbodene bugner av ting vi ikke trenger. Over oss troner borgen Hohensalzburg.

Det historiske sentrum i byen er et av de best bevarte i verden, og står på UNESCOs liste over verdensarv. Det har bodd folk her mer enn 500 år før vår tidsregning, men byens sjel slik den fremstår i dag, er fra barokken. Salzburg byr på kultur, designbutikker og et rikt uteliv i tillegg til flotte turmuligheter rett utenfor bygrensen. Lyst til å drømme deg litt bort? Se filmen Sound of Music eller actionkomedien Knight and Day med Tom Cruise i hovedrollen. Store deler av filmene er tatt opp nettopp her i Salzburg og distriktet rundt byen.

Fødebyen til Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart er født og oppvokst her. I nesten 30 år bodde familien Mozart i Getreidegasse 9. Nå er bygningen museum der du kan beundre fiolinen han spilte på som liten og pianoet han brukte da han komponerte Tryllefløyten.

Fabelaktig utsikt fra Hohensalzburg

Høyt hevet over byen, som en historisk skyline, ligger Hohensalzburg. Borgen ble bygget i 1077, og var den gang et av Europas største slott. I dag er det den mest besøkte turistattraksjonen i byen. Vi går opp, men du kan også ta Festungsbahn. Vi går i kø, og vi står i kø, og det er absolutt verdt turen. Her finner du museer, serveringssteder og enkelte dager markeder. Det beste er likevel den fabelaktige utsikten utover hele byen. Vi tar oss også tid til å besøke marionette-museet, som du kan se lenger ned.

Når vi kommer ned fra borgen, går vi gjennom kirkegården, og finner graven til Maria Anna, søsteren til Wolfgang Amadeus.

Klikk her for å booke opplevelser i Salzburg.

Gamleby i vakker pastell

Vi rusler rundt i byen, går gjennom trange gater med nydelige, pastellfargede bygninger. Vi besøker hyggelige små torg, og drikker den ene kaffekoppen etter den andre.

Getreidegasse er en av de eldste gatene i Altstadt, og i tillegg til å være den viktigste shoppinggaten, en severdighet i seg selv. Her finner du alt hva hjertet begjærer. Du ser ingen prangende neonskilt på bygningene. Alle butikkskilt er av den gode, gamle typen. Akkurat som logoen til SPAR på bildet av Mozarts fødested lenger opp. Det ligger flere koselige bakerier her, og kjekke, smokingkledde kelnere bidrar til byens helt særegne atmosfære.

Bernt har veldig lyst på nytt alpeantrekk, men med bare noen dyrebare timer til rådighet, må vi prioritere knallhardt hva vi ønsker å oppleve. Vi har ikke tid til å prøve klær, så det blir verken knebukse eller rutete skjorte på han.

Vakker musikk fra 1700-tallet

Mer enn 4000 kulturarrangementer finner sted i løpet av året, og det er ikke vanskelig å finne en konsert. Vi velger en som har et større repertoar enn bare Mozart. Besøket er virkelig verdt de 25 euroene billetten koster. Timen i kø også. Billetten kjøper vi ved inngangen, og et femtitalls besøkende sitter på enkle klappstoler med hvert sitt plastglass med vin og koser seg med vakker musikk fra 1700-tallet. Full Salzburg-faktor her, altså.

Salzburg setter spor. Dette er en by vi skal tilbake til!

TIPS:
Kjøp Salzburg Card. Kortet er gyldig i 24, 48 eller 72 timer, og gir deg gratis inngang på en rekke museer, gratis offentlig transport og rabatter på mange kulturarrangementer og utflukter.

Salzburg-kortet kjøper du online her.


Følg oss på Facebook!

Websider verdt å titte på:

https://www.salzburg.info/en
https://www.salzburg-burgen.at/en/hohensalzburg-castle/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..