På kant med Besseggen

Skal vi gå Besseggen til helgen? Spørsmålet kommer høyst overraskende på meg en tirsdag ettermiddag i slutten av august. Jeg har lenge hatt lyst til å gå Norges mest kjente og gåtte fjelltur. Omtrent 50 000 går turen hvert år. Derfor er jeg ikke sen med å svare at det vil jeg gjerne. Når drar vi?

Vi booker to netter på Radisson Blu Mountain Resort på Beitostølen fredag til søndag samme uke og kjører opp gjennom Valdres til Beito fredag formiddag. Så bruker vi dagen på Beitostølen, og gleder oss til styrkeprøven neste dag.

Vi er klare for Besseggen! Fra Beitostølen kjører vi oppover, forbi Bitihorn, porten inn til Jotunheimen, passerer Bygdin og ser utover Vinstervatn, der Peer Gynt-veien går over til Vinstra før vi kjører opp på Valdresflya og ned til Gjendesheim, der vi parkerer på brygga.

Vi har forhåndsbestilt billetter på Gjendebåten, og går rett ombord. Det er ruskevær, og vi sitter inne for ikke å fryse ihjel. Ryggsekkene må vi legge igjen på dekk.

Blid og fornøyd etter en kopp kaffe på Memurubu.

Vel fremme på Memurubu stikker vi inn i kafeen for en kopp kaffe. Det er ingen vits å gå i kø sammen med alle de andre som kom med samme båt. Vi slapper av og prater forventningsfullt om turen som venter oss. Den er cirka 16 km lang, og det høyeste punktet er 1743 moh. Ifølge guideboken må vi beregne 8 timer på turen.

Hui, hvor det går. Gøy å gå oppover!

Stien fra Memurubu er bratt, og vi ser en lang rekke med mennesker snirkle seg oppover. Folk foran oss er i ulik form, og vi tar igjen mange på veien opp. Fra stien har vi flott utsikt ned mot breelven Muru, og det er blant annet denne som tar med seg sandpartikler og gir Gjende den karakteristiske smaragdgrønne fargen.

Det er surt og det er regn i luften. Heldigvis er vi godt kledd.

Når vi kommer til Bjørnbølttjønn, gjør vi kål på den første Kvikk-lunsjen, og fyller opp drikkeflaskene med friskt fjellvann. Fy flate, så mye folk det er her, selv om været er passe dårlig og grått.

Etterhvert kommer vi til Bandet, den smale ryggen som hindrer Bessvannet fra å renne ut i Gjende, som ligger 400 meter lavere. Ryktene sier at Bessvannet er Norges reneste innsjø. Skulle ikke forundre oss om det er sant.

Vi nærmer oss selve Besseggen

Og så, endelig, kommer vi til selve Besseggen. En veldig bratt, og ganske smal fjellrygg, som strekker seg opp fra Bandet. Med min høydeskrekk blir jeg stående å gape. Jeg er klar over at dette er en luftig tur, men akkurat nå har jeg lyst til å snu.

Kom igjen! Bernt snur seg og roper. Men det kan jeg ikke. Jeg står stiv av skrekk, klamrer meg fast og ser med gru rett ned i Gjende. Høydeskrekken tar meg, det er umulig å flytte beina. Jeg står og puster, prøver å puste med magen og skjønner at det ikke går an å bli der jeg er. Sakte, og livredd, klarer med hjertet i halsen å bevege meg noen meter innover. Det er ikke mer som skal til. På hele turen er det bare et par meter hvor høydeskrekken skaper utfordringer. Mindre enn fryktet, faktisk.

Litt lenger opp klarer jeg til og med å nyte utsikten over Gjende og Gjendealpene. Og like før vi passerer siste del av ryggen, kommer vi til det mest kjente fotomotivet på turen. Da er det helt overskyet, så dårlig med sikt, da gitt. Vi blir sittende litt, spiser maten, og skylaget sprekker opp og letter litt.

Når vi kommer over eggen, følger vi en tydelig sti ned mot Gjendesheim over Veslefjell. På toppen av fjellet passerer vi en stor steinhaug, som markerer det høyeste punktet på hele turen, Når vi nærmer oss Gjendesheim, deler stien seg i to. Det er ikke aktuelt å gå mot Glittertind og Bessheim, så vi tar stien til høyre ned til Gjendesheim.

Turen ned er spektakulær, det er fantastisk utsikt, og det er bratt. Vi knuser knærne på den nedturen, og det blir ikke flere fjellturer på oss den helgen. Da er det godt å bo fint, og bare kunne møte opp til middag og et par glass vin på kvelden.

Det beste med denne turen, er den fantastiske utsikten, mestringsfølelsen og roen du får ved å gå i fjellet.

Ulempen er at det er mye folk som går samme tur. I de smaleste partiene på selve eggen er det litt ekkelt å passere folk som kommer imot.

Om vi skal gå Besseggen igjen? Nei! Nå har vi gjort det.

Følg oss på Facebook!

Nyttige websider:
https://www.gjende.no/ga-besseggen/
https://besseggen.net/
https://www.bygdin.com/opplevelser/besseggen/
https://ut.no/turforslag/114842/over-besseggen
http://www.beitostølen.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..