På ville veier i Rondane

Vi skal til Rondane, et av Norges mest populære turområder på sommerstid. Det stabile været og de varierte turmulighetene er noe av det som lokker tusenvis av fjellvandrere til dette helt formidable fjellområdet hver sommer. Vi velger å dra hit i juni, og er griseheldig med været.

Rondane var i 1962 den første nasjonalparken som ble opprettet i Norge. Terrenget er lett, flatt og ufarlig å gå i, og det er et vell av turisthytter og merkede turstier overalt.

Vi booker en juniorsuite på Rondane Høyfjellshotell, og betaler cirka 1600 kr natten, inkludert frokost. Hotellet ligger fint til, noen få minutter fra Rondane nasjonalpark.

Hotellet er stolt medlem av De kulinariske spisesteder, legger vekt på lokalprodusert mat, og maten er det virkelig ikke noe å utsette på. Nydelig, rett og slett. Vi spiser frokost og treretters middag i restauranten. Lunsjen pakker vi med oss fra frokostsalen, og vi fyller termosene våre med real fjellkaffe.

Området er perfekt for fotturer for de aller fleste av oss, både fordi du kan gå langs grusvei og har hele ti topper over 2.000 meter å bryne deg på.

Denne junihelgen får vi med oss to flotte dagsturer:

Spranget – Rondvassbu – Veslesmeden – Rondvassbu – Spranget
Vi kjører bil fra hotellet opp til parkeringsplassen på Spranget. Det viser seg at veien er stengt et par kilometer før parkeringsplassen, så vi setter bilen i grøftekanten og begynner å gå.

Vi går på grusvei helt frem til Rondvassbu. Det er nesten ikke stigning, så dette er virkelig en lettgått dagstur. Selv om vi bare går på vei, er utsikten og naturen vakker og storslått.

Snøkledde fjell midt i juni

Vi kommer frem til Rondvassbu, en av turistforeningens fine hytter. Vi er en drøy uke for tidlig ute, og kommer til stengte dører. Vi finner et bord og en benk, spiser matpakken og konsulterer kartet. Kommer selvsagt fram til at vi har full kontroll. Vi går jo på grusvei!

Vi bestemmer oss for å gå videre opp mot Veslesmeden. Den er en av de aller enkleste 2000-metertoppene i landet, og er for mange den første i samlingen. Vi har ikke tenkt oss til topps idag, det er for sent på dagen til det. Neste gang vil vi sykle de 5 km fra parkeringsplassen til Rondvassbu, da er mye tid spart. Fra Rondvassbu går vi et par hundre meter tilbake på veien, før vi tar til høyre og følger skiltene i retning Dørålseter via Rondhalsen. Stien er godt merket både med skilt og røde T-er. Det er slakt til å begynne med, og etterhvert skal vi til venstre. Her blir det litt brattere til vi kommer opp på et flatt platå. Herfra ser vi toppen på Veslesmeden. Vi bestemmer oss for at dette er nok for i dag, og går ned igjen til Rondvassbu, og derfra tilbake til bilen vår på grusveien.

Rondane Høyfjellshotell – Ulafossene – Peer Gynt hytta (nesten) – Rondvassbu – Rondane Høyfjellshotell

Etter en real frokost tar vi en prat med direktøren, som selv er en ihuga turgåer. Det er hun som anbefaler en tur til Ulafossene. Været er like bra som i går, og en liten halvtime fra hotellet, så er vi ute i ganske vill natur. Når vi kommer ut av hotellet, følger vi asfaltveien hundre meter oppover før vi tar til venstre. Vi følger skiltet til Ulafossene, og følger elven Ula. Jo lenger oppover vi kommer, jo større blir fossefallene.


Vi fortsetter videre mot Peer Gynt-hytta, og stien går svakt oppover. Det er skikkelig vått, for det har regnet tidligere i uka, og vi priser oss lykkelige for at vi tok på oss fjellstøvlene. Vi har med oss et alle tiders vennepar denne dagen, og rusler og skravler, nyter naturen og det fine været.

Vi stopper og drikker kaffe. Og blir enige om at det blir for langt å gå til Peer Gynt-hytta. Vi bestemmer oss for å gå av stien, og trasker oppover den lange, brede hellinga i stedet. Vi vet at vi før eller siden vil treffe stien som går over til Rondvassbu. Det ser verken langt eller bratt ut på kartet, men det tar en drøy time å komme opp og frem til stien. Da har vi vært litt på ville veier, trasket i myr, vier og snø. Vi tar oss tid til en real snøballkamp. En god treningsøkt der, altså.

Vi tar frem matpakkene, og koser oss med rundtstykker med brunost. Det smaker fortreffelig. Og jammen har vi ikke en sjokoladebit i sekken også. Etter en halvtimes rast, rusler vi videre, og skuer ned på Rondevatn og Rondvassbu. Den siste biten ned er akkurat så stupbratt at det begynner å murre i knærne.

Iskaldt, friskt vann

Vi vet fra i går at hyttene er stengt, så det er bare å rusle videre på grusveien når vi kommer ned til hotellet. Et ungt kinesisk par med jeans og sandaler ramler ned fra stien som fører til Rondeslottet. De har gått i 9 timer, og er fornøyd med dagens innsats. Er det mulig, tenker vi. Sandaler på Rondeslottet? Og innerst inne lurer vi litt på om vi er imponert eller forskrekket.

Vel fremme på hotellet, setter vi oss på terrassen og deler en flaske prosecco. For en dag vi har hatt! Proseccoen smaker fortreffelig. Vi nyter livet i langdrag til solen går ned bak fjellet, og går inn for å spise en absolutt bedre fjellmiddag.

Dagens tips:
Vi anbefaler alle som går turer i fjellet å laste ned appen Hjelp 113. Da får nødsentralen automatisk vite hvor du er dersom uhellet skulle være ute.

Websider å teste ut
Www.rondane.no

https://rondvassbu.dnt.no/
https://www.nasjonaleturistveger.no/no/turistvegene/rondane

Og helt til slutt skryter vi enda litt mer av den fenomenale naturen i Rondane:

Følg oss på Facebook!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..