Luft under vingene i Seiser Alm

Turmulighetene står i kø i Seiser Alm i Dolomittene i Nord-Italia. Her er det uendelig mange stier og turveier å velge mellom. Vi har lyst til å ta deg med på en av de aller fineste turene.

Kor ska vi reis?

Vi har vært her flere ganger, og favoritturen går fra toppen av Panorama-heisen på Compatch-platået via Schlernhaus til Tierser Alpl og derfra forbi Mahlknecht og Edelweiss og ned til Panoramaheisen igjen. En rundtur på nesten 30 km. Det er lurt å starte tidlig, for denne turen tar fort 8 timer. Skal vi rekke siste heis ned til byen Seiss igjen, må vi være på toppstasjonen igjen senest klokka 18.

Deler av dagens tur går langs toppen av fjellplatået du ser i bakgrunnen.

Vi står tidlig opp, spiser frokost og pakker hver vår ryggsekk. Det er i midten av juli, og været er fint. Klok av erfaring tar vi med lange bukser, ekstra sokker, gensere og regnjakker i sekken. En dag får vi helt sikkert bruk for det.

Bernt studerer kartet, på vei opp med Panoramabahn.

Vi tar heisen fra Seiss (Siusi) opp til Compatch på 1850 meter, og fortsetter med Panoramabahn til toppen på 2009 meter. Av en eller annen grunn har vi fått en dille med å starte dagen med en iskrem her. Unødvendig, men veldig, veldig godt.

God start på turen

Den første halvtimen går i mykt og grønt og flatt terreng, og vi passerer idylliske Saltner Hütte.

Så langt har vi faktisk gått et par hundre høydemetere nedover. Det er ikke noe å glede seg over, for vi er smertelig klar over at de meterne må vi snart gå opp igjen. Vi krysser en elv, fyller vannflaskene og begynner å gå oppover fjellsiden. I følge skiltene vil det ta to timer opp til Schlernhaus Hütte på 2564 meter. Det er bratt. Veldig bratt. Og jeg stirrer ned i stien foran meg mens jeg går.

Det er fine stier til å begynne med. Det skal bli mye, mye brattere..

Jeg er helt idiot, teller skrittene som jeg går. Jubler inni meg for hvert hundrede skritt. Og før jeg vet ordet av det, en hel halvtime før estimert tid, er vi oppe ved hytta.

Siste kneika opp
Schlernhaus – eller Refugio Bolzano, som det heter på italiensk.

Her har de faktisk 90 sengeplasser fordelt på enkelt- og dobbeltrom og sovesaler. Pris per person er 50 euro pr natt inkludert frokost i dobbeltrom. Det er god plass til alle som vil spise, restauranten er delt inn i flere hyggelige rom. Vi bestiller hver vår pasta og et glass rødvin.

Lyst til å se mer hvordan det ser ut? Sjekk denne!

Det begynner å skye over, og det blir kaldere da vi krysser eggen over til Tirser Alpl Hütte på 2441 meter. Det blir faktisk til slutt så tett med tåke at vi stopper opp, og venter til det letter.

Tåken letter, og jeg går lettere.

Vi har tidligere gått her i strålende sol, og vet at det er bratt og langt ned enkelte steder. Dette strekket er egentlig relativt lettgått. Det er steinete, men stien vi følger blir ikke skikkelig bratt før vi nærmer oss Tirser Alpl. Og igjen, her tar stien oss langt ned, bare for at vi skal slite oss opp igjen.

Tierser Alpl i det fjerne. Det gledes virkelig!

Og nå er det kaldt, det blåser og det sludder. Og vi får endelig uttelling for at vi alltid bærer med oss ekstra klær. Inne på hytta er det nesten fullt av fjellvandrere som hutrer i bare T-skjorta. Vi derimot, kan ta av oss ytterjakkene og henge de over stolryggen. Ute snør det mer, og vi ser at prisen for å overnatte er 55 euro pr person i dobbeltrom. Det er fristende å bare bli her. Men vi kan bare la være å drømme om middag og rødvin foran peisen, det er ikke en eneste ledig seng å oppdrive.

Sykler du er det fullt mulig å komme seg hit den veien vi går ned. Neste gang vi er her, har vi lyst til å ta turen på sykkel.

Tierser Alpl

Vi spiser lunsj for andre gang i dag, drikker Hollundersaft og prosecco med rips. Kikker lengselsfullt ut av vinduet. Snøen har gått over i regn, og vi innser at vi ikke kan sitte og vente på godværet dersom vi skal rekke siste heis ned. Fra vinduet ser vi topper på over 3000 meter, og det går stier opp på flere av disse. En annen gang, tenker vi. En annen gang.

Det neste strekket til Mahlknecht Hütte går lekende lett. Størstedelen av strekningen foregår på grusvei. Den er bratt, og ganske glatt i dag, men lettgått. Når vi nærmer oss Mahlknecht, går stien ned i et lite juv, og vi krysser en elv. Her nede ligger snøen fortsatt i store skavler.

Vi har dessverre ikke tid til å ta en pause på denne hytta. Ikke på Almrosenhütte, Edelweishütte eller Goldknopf Hütte heller. Skal vi rekke siste heis ned, må vi raske på. Det er relativt flatt med unntak av en lang og bratt bakke opp fra Almrosenhütte. I lett jogg ankommer vi heisen, og rekker den med god margin. Sånn omtrent 3 minutter.

Lengde på turen er 29 km og 38 304 skritt ifølge min klokke. Og det er ikke lettkjøpte skritt heller, totalt antall høydemetere er 1340.

Dersom du stusser over hvorfor både været og vi skifter underveis, er det bare fordi vi har gått denne turen flere ganger i høyst forskjellig vær.

Praktisk info om heiskort
Det finnes mange forskjellige heiskort, alt fra enkeltturer til 14-dagerskort.
Det første året vi var der, kjøpte vi et CombiCard med 14 dagers gyldighet. Det kostet 85 euro, og da kan du ta Seiser Alm Bahn så mange ganger du klarer. I tillegg er en rekke shuttlebusser og Almbusser gratis.

Ulempen med dette kortet er at du må betale for å ta de andre heisene i området. Og vi gjorde det en del ganger for å komme til andre turmuligheter.

Så de andre gangene vi var der, kjøpte vi Seiser Alm Card Gold. Det koster 95 euro for 7 dager, og da er alle heiser gratis, i tillegg til ovennevnte busser. Vi kombinerte det med et Combicard 3 in 7 til 43 euro slik at vi hadde grei tilgang i 10 dager.

Les mer om Seiser Alm i dette blogginnlegget.

Websider å kikke på
http://www.bahn.com
http://www.seiseralm.de
http://schlernhaus.it/schlernhaus/en/

Følg oss på Facebook.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..