Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge

I litt kjipe Corona-tider passer det fint å dra på kortreiste eventyr. Vi tar turen langs bryggene fra Oslo S til Aker Brygge. Ikke lange strekningen, men overraskende mye å se. Vi har gått her hundrevis av ganger, men i dag var første gang vi fotograferte oss gjennom løypa. Bli med oss på urban fotosafari!

Det har vært stasjonsområde i Bjørvika i mer enn 150 år. Og Østbanen var endestasjonen for Hovedbanen som ble ferdigstilt allerede i 1854.

Den gamle stasjonsbygningen i rød tegl står fremdeles, innebygget i den nye Sentralstasjonen, Oslo S.

Vi går ut på kaia, og beundrer det nye biblioteket og operaen. Omstridte bygg begge to, men flotte, synes vi. Etter hvert som helheten trer fram og Bjørvika er ferdig, er dette bygg som vi har all grunn til å være stolte av!

Klikk her for å booke aktiviteter i Oslo.

Litt lenger bort, ved Oslo Havnelager, ligger disse flytende badstuene, hvor vi kan nyte den optimale komboen av dampende sauna og forfriskende fjordbad hele året. En tur med en av disse har vi lyst å teste. Men det må nok bli en annen dag. De er stengt som så mye annet i dag.

Oslo Havnelager, eller Kristiania Havnelager som det het den gang, sto ferdig allerede i 1920. Havnelageret er i dag et monument over den enorme utviklingen sjøfarten gjennomgikk i tiden rundt første verdenskrig. I glansperioden var dette et lager for varer fra hele verden. Det var sildegrossisten Jacob Schram som, sammen med arkitekt Bredo Berntsen, realiserte drømmen om et havnelager i Oslo.

Bygningen er 140 meter lang og 40 meter høy. Stilen er nordisk nybarokk, men bygningen har også klassiske elementer og detaljer i jugend. Bygget er så godt fundamentert at det ble ansett som «urivelig». Bygningen ble så solid at fjerde etasje ble brukt som tilfluktsrom under andre verdenskrig.

Aftenposten omtalte ferdigstillelsen av Havnelageret i sin utgave 7. januar 1920:

Høsten 1916 begynte man at arbeide paa det veldige 11-etages havnelager på Langbryggen. I slutten af denne maaned er det først helt færdig. De grundlæggende arbeider bød paa uhyre store vanskeligheder. Man maatte ramme ned 1550 armerede betonpæler paa 20-24 meter, før man kunde tage fat paa at bygge. I de næsten tre aar arbeidet har pagaaet, har omkring 150 mand været sysselsatt ved bygget. Havnelageret, som er 140 meter langt, 40 meter høit opp til taarnene og 24 meter bredt, skal være det største ikke bare i Skandinavien, men også i Europa. Man maa helt til Chicago for at finde større lagerbygninger.

Vi rusler videre langs kaiene, og kommer til SALT Art and Music, et nomadisk kunstprosjekt med pyramidekonstruksjoner kalt hesjer. Den Arktiske Pyramiden, Langhuset og Naustet gjør SALT til et unikt sted for å oppleve kunst, slappe av i badstuen, slukke tørsten og spise velsmakende mat fra havet.

Akershus festning er godt synlig i Oslos bybilde, og vi går inn på området ved Forsvarsmuseet på den siden som vender ut mot Bjørvika. Festningen er et av landets viktigste kulturminner med bygninger og anlegg fra middelalderen og fram til vår tid.

Bernt koser seg mellom fotoslagene på veteranbenken sammen med Max Manus.

11. april 1945 overga tyskerne Norge tilbake til vårt land utenfor dette bygget på Akerhus Festnings område.

Vi stopper opp ved Nasjonalmonumentet for krigens ofre 1940-45. Dette er til minne om norske falne under andre verdenskrig, og er utformet av Gunnar T. Jansson. Monumentet er en skulpturgruppe i bronse, med en stor kvinne og mindre mann, foran en hvelvet båt i bråttsjø.

På 17. mai og ved statsbesøk av utenlandske statsoverhoder, er det høytidelige kransenedleggelser her.

Vi har krysset festningsplassen og er klar for videre utforsking av festningen.

På denne plassen ble 42 nordmenn henrettet av den tyske okkupasjonsmakten. Det skjedde 9. og 10. februar 1945 og 17. mars 1945. I bakgrunnen ligger Hjemmefrontsmuseet.

Og her ble norske patrioter skutt under krigen.

Glory, Glory with chruches. En kvinne kommer tilbake fra krig og ødeleggelse med hele sin bagasje, både fysisk og mentalt bærende på sine skuldre. Ansiktet er pregløst og utydelig, for dette kan være hver og en av oss. Skadene er mange. Statuen er laget av Laura Ford.

Middelalderborgen som vi i dag kaller Akershus Slott sto ferdig rundt år 1300, samtidig som Oslo ble Norges hovedstad under kong Håkon 5. Magnusson.

Borganlegget er strategisk plassert på Akersneset innerst i Oslofjorden, og har vært residens for både konge og lensherre. Utsikt til Oslo Rådhus og Holmenkollen i bakgrunnen.

Vårt endestopp denne dagen er altså Aker Brygge. Planen var å ta et glass vin på brygga, men det var selvfølgelig umulig i disse dager. Men vi kommer sterkere tilbake 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..