Helt konge i Fetsund

Vi kjenner ikke stinettet på Romerike så veldig godt, og det har vi tenkt å gjøre noe med. Vi konsulterer Google, og kommer over en gammel Kongevei som starter i Fetsund.

Helt konge

Været er strålende, det er sol, 13 grader og vindstille. Vi smører matpakker og kjører til Fetsund og parkerer ved Riddersand skole. Alt vel så langt. Men hvor er denne Kongeveien, da?

Bernt spør to karer i arbeidsklær om de har hørt om Kongeveien. Om de har? Ja! De jobber som frivillige i Fet kommune, nettopp med turveiene i området. De peker og forklarer og gir oss et hefte med tolv flotte turer i Fet. Postkassetrim! Det er jo nesten for godt til å være sant!

Den nevnte kongeveien går mellom Rælingen og Enebakkneset og videre til Østfold. Den er en av de gamle ferdselsårene i Fet, og går gjennom kulturlandskap, historiske steder og ravinelandskap. I dag skal vi følge Kongeveien i fem kuperte kilometer før vi snur, og returnerer til utgangspunktet.

Etter et kort stykke på asfalt kommer vi inn på en grusvei, og passerer gårdene Nordby og Sørby. Her har akkurat sauene lammet og vi blir stående å se på de søte små.

Lunsjtid

Grusveien fortsetter inn i relativ åpen skog, og vi kommer til Monsrudvika. Her lå husmannsplassen Monsrud, og den var bebodd fra 1720 til rundt 1870. De første generasjonene som bodde her, var ganske velstående til å være husmenn, og plassen har vært bebodd av både bygdas klokker og omgangsskolelærer.

Fra 1958 til 1967 var det en populær campingplass her.

Vi går forbi Brudeberget, og sagnet sier at en brud som var på vei til kirken forsvant her på vei til kirken. Deler av sløret hennes skal visstnok være synlig i berget, på nedsiden mot Øyeren.

Vi fortsetter ufortrødent videre, og kommer til Svarthammeren, hvor det har vært vaskeplass, badeplass og festplass.

Mannen og eika

Denne eika er mer enn 1000 år gammel, og sto følgelig her da kong Håkon styrte landet fra 1217 til 1263. I kongens saga fra 1265 kan vi lese følgende:

«Samme sommer fikk Asbjørn Jonsson høre at Bene Skinnkniv var oppe på Romerike med en stor flokk, og at de gjorde mye ugagn der. Asbjørn sendte menn opp mot han, det var Helge Flesktun og de hardeste karene. De fant Bene oppe ved Øyernvannet, han sprang om bord i et skip, men de holdt igjen skipet og drepte nesten alle som var på det.»

Så ikke kom her å si at det skjer lite på Romerike!

Veien fortsetter videre forbi gården Kvernhammer. Det sies at det røyk fra kun en pipe etter Svartedauden her i området, og det var herfra.

Ved Laurud snur vi, rett og slett. Her var det tidligere velteplass for tømmer. Øyeren var den gangen ikke regulert, og vannstanden varierte mye.

Lite vann i Øyeren i dag, også

Dette er en lettgått tur som passer for de fleste. Det er også mulig å sykle, vi møtte flere som gjorde det.

Det meste av veien gikk vi med flott utsyn over Øyeren, og de små info-plakatene underveis bidrar til at man lærer litt underveis også.

Tips:
Vi lastet ned appen ut.no og fulgte anvisningene der. Denne appen er en av våre favoritter.

Hvordan komme hit:
Kjører du bil, kan du parkere ved Riddersand skole eller Fet kirke.

Du kan også ta buss 490 fra Lillestrøm bussterminal til Riddersand skole.

Websider å ta en titt på:
http://www.ruter.no
http://www.ut.no
http://www.fet,kommune.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..