Greve – hovedporten til Chianti

I Chianti står sypressene på geledd, maten er enkel og smakfull bondekost, og pittoreske, små landsbyer ligger strødd utover bølgende, grønne åser. Det berømte vindistriktet Chianti Classico har mye mer enn edle dråper vin å by på.

Greve regnes som hovedstaden i Chianti i Toscana, og er florentinernes favorittdestinasjon når de drar på søndagstur. Det er ikke så rart. Greve er en travel liten landsby, med lav puls og rolig atmosfære.

På veien fra Firenze til Greve kjører vi forbi den amerikanske kirkegården hvor 4399 amerikanske soldater er begravet. De fleste døde i kampene etter at Roma ble okkupert i 1944. Det er et helt spesielt syn å se alle de hvite gravstøttene som lyser imot oss på langt hold.

Vi kjører også gjennom den lille byen Impruneta, hvor det i uminnelige tider er blitt produsert terracotta. Murstein og takstein til alle bygningene i Firenze, inkludert kuppelen til Duomo er laget i dette veikrysset, i tillegg til enorme mengder vaser, krukker og statuer.

Piazza Matteotti med kafeer og vinbarer

Det mest karakteristiske ved Greve er Piazza Matteotti, det trekantformede torget som i århundrer har vært åsted for lørdagsmarkeder, antikkmesser i påsken og Chianti Classico Expo i september. Da fylles byen av boder hvor den beste lokale vinen blir presentert og fortært. Og vinen, det er selvfølgelig den velkjente Chiantien (uttales med k først).

Piazza Matteotti
Torso Alato – bevinget torso

Igor Mitaraj er en berømt skulptør, og denne 2 meter høye bronsetorsoen kan vi beundre på Piazza Matteotti. Han er fascinert av antikken, og hans statuer mangler ofte armer eller andre deler av kroppen, slik som mye av det som finnes igjen fra antikken. Men om skulpturen skulle mangle en arm, så tar gjerne Mitaraj det igjen med godt monn på andre kroppsdeler.

Greve har alltid vært et strategisk punkt på veien mellom Firenze og Siena, og har utviklet seg videre rundt Piazza Matteotti de siste 500 årene. I det sørlige hjørnet av piazzaen ligger kirken Santa Croce. Sett av god tid til et besøk her.

Rundt hele piazzaen er det mange små spesialbutikker, kafeer som serverer kruttsterk espresso og restauranter hvor du koser deg med real bondekost. Du finner selvfølgelig alt hva hjertet og magen begjærer av pizza og pasta. Midt på piazzaen står det en statue av den berømte oppdagelsesreisende Giovanno Verrazzano. Han er født i byen, og gikk inn i historien for å ha oppdaget New York, ifølge de som bor i Greve. Like ved statuen finner vi en godtebutikk av en kolonial med et villsvin utenfor …

Antica Macellaria Falorni er slakterbutikken som har holdt til i samme lokaler siden 1729. Dette er mer enn bare en butikk, det er en kulinarisk verden av tradisjoner og smaker som venter på bli oppdaget. Historien sitter i veggene, i de hvite marmorbenkene, trehyllene og de antikke originale redskapene. Duften av spekemat og prosciutto kiler i nesen. Falorni er spesielt kjent for sin finocchiona briciolona, en nydelig svinekjøttsalami laget med fennikelfrø og Chiantivin. Prøv også lardo, svinefett som er marinert i rosmarin og annet krydder. Namnamnam!

I tillegg til all verdens skinker har de et godt utvalg av pecorino-oster. Ta en tur ned i kjelleren!

Nydelig pecorino-ost

I de andre butikkene finner du mengder av vin, olivenolje, keramikk, kunst, lokal mat og håndverksprodukter. En annen favoritt er Bottega dell’Artigianato, som har spesialisert seg på håndvevde kurver og produkter laget i oliventre. Jeg kjøper en ostehøvel beregnet på pecorino ost. Den er dyr og fin, og fungerer utrolig dårlig. Om det er meg eller høvelen det er noe galt med er uvisst. Det er butikker og spisesteder i gatene utenfor piazzaen også, og vi anbefaler dere å utforske hele denne lille perlen.

Enoteca Falorni er det største enotecaet i Toscana, med over 1000 ulike viner. Du kan smake mer enn 140 av dem. Ved hjelp av et vinkort som du fyller opp med ønsket beløp kan du lage din egenkomponerte vinreise.

Du kan fråtse i Chianti Classico, Supertoscanere, Brunello og Rosso di Montalcino, Morellino di Scansano, Bolgheri og Nobile di Montepulciano. Lyst å prøve noe helt annet enn toscansk vin? Fortvil ikke. Selvfølgelig har de dette også. Og skulle du bli sulten, og det blir du gjerne, for et besøk her varer fort flere timer, kan du kjøpe tallerkener med diverse ost og skinker.

Har du med deg barn som trenger et lite avbrekk fra å se på kunst og kultur, er det et flott kommunalt utendørs badeanlegg 20 minutters spasertur fra Piazza Matteotti. Her er det to utendørs svømmebasseng og tennisbaner. Det koster 6 euro å komme inn, og her leier du solstoler og parasoll.

Lyst til å gå tur, sier du? Da trenger du ikke å gå langt. Det er flotte turmuligheter med utgangspunkt fra piazzaen. Vi anbefaler en tur til middelalderbyen Montefioralle, knappe to kilometer med oppoverbakke. Du går gaten Via Roma ut av byen og videre på Via San Francesco og fortsetter på Via dei Buondelmonti, og vips, så er du fremme. Veien svinger seg langs de buede åsene, og sypressene kaster skygge der du går oppover. Montefioralle er virkelig en liten perle.

Sjarmerende Montefioralle

Så altså, bare noen minutter unna sentrum i Greve er du midt i et bølgende landskap med olivenlunder, cypresser og vinranker. Vingårder, vinslott og villaer finner du hele tiden på en topp eller rundt neste sving. Begge deler er klassisk Chianti – Chianti Classico!

Skal du se et vinslott i nærheten av Greve, er Castillo de Verrazzano et meget godt valg.

Hvor bor du?
Vi anbefaler å bo på en av de mange vingårdene i området. Et sted vi har besøkt flere ganger er Terre di Melazzano. Her bor du særdeles landlig, og går til Greve på omtrent halvtimen. De produserer sin egen vin og olivenolje, som du kan nyte på den store terrassen hvor utsikten over vinmarkene er formidabel.

Terre di Melazzano

Følg oss på Facebook!

Websider å titte på:
https://www.chianti.com/greve-in-chianti/
https://www.terredimelazzanowine.com
https://www.verrazzano.com/
https://www.sitabus.it/en/florence-greve-in-chianti-bus-schedule/

Hvor ligger det?
Greve ligger midt i et av de vakreste områdene vi vet om, Chianti-distriktet i Toscana. Du kan ta fly til Firenze, som er den nærmeste flyplassen. Det går ikke direktefly fra Norge dit. Men synes du det er greit å kjøre litt lenger, flyr du direkte til Roma eller Pisa.

Det går også buss fra Firenze til Greve. Bussturen tar cirka en time.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..