Skulptur og kultur på Ekeberg

Oslo byr på utrolig mange flotte turer med fargerike historier. Bli med oss fra Oslo hospital i Gamlebyen og opp til Ekebergsletta!

Vi starter i Ekebergveien 1, hvor tradisjonsrike Oslo hospital ligger. Her har det vært både fattighus, sinnssykehus og kirke. En spennende og variert historie, altså.

I 1735 drepte tjenestejenta Birthe Jonsdatter sin husbonds barn. Hun slapp dødsstraff, da hun ifølge dommen var plaget med «raseri» da ugjerningen fant sted. Hun skulle forvares på Oslo hospital, hvor det ble innredet en dårekiste, et rømningssikkert værelse for henne. Birthe satt lite pris på benådningen, og uttalte at hun ville begå et nytt mord for å «se sig brakt af Verden».

Oslo hospital

Førti år senere ble det bestemt at Oslo hospital skulle ta imot «sinnssyke» fra hele Akershus stift. I 1776 ble det etablert et «Dollhus for afsindige». Målet var oppbevaring, ikke helbredelse.

Som institusjon har Oslo hospital røtter tilbake til middelalderen, og de første bygningene ble oppført allerede i 1538, og var herberge for fattige og syke på ruinene av Gråbrødreklosteret under Ekebergåsen.

Oslo hospital var landets eldste psykiatriske sykehus inntil det ble nedlagt våren 2018.

Turen går videre fra Oslo hospitals trikkestopp og rett frem til første rundkjøring. Herfra tar vi trappen som ligger på venstre side av trikkeskinnene. Den fører oss til et flott stinett, som går oppover i den bratte Ekebergåsen. Vi følger Trollstien, og møter Huldra som ønsker oss velkommen til Ekebergskogen. Stien byr på en fantastisk utsikt over Bjørvika og Indre Oslofjord.

Trollstien

Etter en liten kilometer er vi fremme ved Ekebergrestauranten med sitt utsiktspunkt over Oslo.

Herfra går det stier og gangveier på kryss og tvers gjennom åpen skog og parklandskap. Det er her, mellom Ekebergrestauranten og Ekebergsletta, at Christian Ringnes’ tildels kontroversielle skulpturpark ble åpnet i 2013. Parken er senere blitt utviklet med flere kunstverk, og er nå en naturlig og svært populær del av Ekebergskråningen og områdene rundt sletta.

Vi anbefaler at du leser deg opp på informasjonsskiltet ved Ekebergrestauranten, og sjekker på kartet hvor de ulike kunstverkene er. Det er mange av dem, og du må regne med å gå noen ekstra runder hvis du vil ha med deg alle.

Hilde Mæhlum: Konkavt
Tony Cragg: Cast glances

Vi sier oss ferdig med å betrakte de flotte skulpturene, og finner etterhvert en solrik benk med utsikt over Oslofjorden. Jeg tryller frem en flaske Cremant og to glass fra sekken, til Bernts store glede. Folk rusler forbi, og koser seg i den fine vårsolen. Det er et eldorado for barnefamilier, og det er faktisk bare ti minutter med trikken fra Oslo S!

Vi fortsetter oppover og ut av skogen, og kommer inn i et parklignende terreng. Her ligger folk i hengekøyer og på gressplenen og bare nyter livet.

Vi går forbi Ridesletta, og kommer til Ekebergtrappen, som ligger på høyre side. Dette er et trappeanlegg fra 2.verdenskrig og slettene her ble brukt som tysk krigskirkegård. Etter krigen ble de gravlagte tyskerne flyttet til Alfaset i Groruddalen.

Trappen er et av de mest spektakulære utsiktspunktene i parken. Foran oss hviler Oslofjorden, og vi ser Langøyene, Hovedøya og Gressholmen. Vi ser Nesodden, og i det fjerne kan vi skimte Fornebulandet og Kolsåstoppen.

Ekebergtrappen

Vi kommer til EKT Rideskole og husdyrpark like ved Ekeberghallen. Her er det mulighet for barn å ta en ridetur, og hilse på dyrene som går løse på besøksgården

Vi setter oss i god avstand til de andre gjestene, og koster på oss en vaffel. Kan det bli bedre? Vaffel, sol og nesten sommer!

Denne turen passer for alle, og kan gjøres så kort eller så lang som du ønsker.

Hvor ligger det?

Hvordan komme dit?
Du tar trikk 18 eller 19 til Oslo hospital, og går gjennom skogen opp til Ekebergrestauranten. Her starter skulpturparken, som Christian Ringnes har finansiert.

Du kan også gå av på Sjømannsskolen eller Jomfrubråten stasjon, da blir turen opp til Ekebergsletta kort.

Nyttige websider:
http://www.ruter.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..