Nasjonaldag i vakre Telemark

Noen ganger er det ålreit å gjøre noe helt annet. Noe du husker i lang tid. Da må du ta et valg. For oss blir det plutselig slik at de voksne barna våre har egne planer for komboen mai 17 og covid 19 i det herrens år 2020. Ja vel, vi nøler noen sekunder før vi forstår at vi skal ut på landet. Feire en 17. mai vi kommer til å huske. Men hvor da? Toten? Hadeland? Odal? Indre Østfold? Vi leter oss lenger og lenger bort fra Oslo på digitale Airbnb. Plutselig ser vi på hverandre, Torill er allerede på vei bort til kjøleskapet for å hente ut sjampisen og feire valget når vi begge utbryter i fornøyd kor: Telemark! Selvsagt må det bli tradisjonsrike Telemark på selveste nasjonaldagen! Men hvor i Telemark, spør vi mens boblene spretter.

Valget faller på Bø i Telemark. At det blir nettopp Bø er egentlig tilfeldig. Det viktigste kriteriet er at det ikke er for langt å kjøre siden vi bare har fire dager til rådighet. Bare tanken på endelig skulle reise bort igjen, selv om det verken er langt eller lenge å bli, er utrolig god. Vi har allerede glemt de kansellerte hotellrommene i Madrid, Toledo, Paris og Marseille.

Rekk opp hånda hvis du har hørt om Bø Sommarland. Akkurat. Siden vi ikke har med oss små barn, er det ikke aktuelt å besøke opplevelsesparken som har gjort Bø til en viktig sommerdestinasjon. Nå er jo parken også Corona-stengt frem til 4. juli, så vi er i grunnen enda mer fornøyd med at vi ikke har barn med i bilen. «Hei unger. Se, der er Bø Sommarland. Dit skal vi IKKE.» Vi formelig hører hylinga fra baksetet.

Først litt snacks om Bø: I tillegg til turisme, er hovednæringen i Bø hovedsaklig handel og studier. Universitetet i Sørøst-Norge ligger her. Det er et veldig bra forfatterstudium her. Videre kan Bø by på mange og gode turmuligheter, og det er et stort pluss, synes vi.

Ønskene våre for selve bostedet er at det skal være stille og rolig, ha kjøkken og egen uteplass. Vi tråkler oss gjennom hele dette Internettet, og finner drømmestedet.

Det gamle eldhuset på familien Eikas gård i Bø skal bli vårt hjem for noen vakre maidager.

Med Poloen full av bunad, nikkers, dress, norske flagg, fjellsko, spekemat, grillmat og sprudlende bobler, svinger vi opp veien til gården.

Hvitmalte hus, rødt stabbur, låve og sjarmerende eldhus helt til venstre. Hvitmalte trebenker, grønne plener og blomstrende kirsebærtrær. Allerede før vi kjører inn på tunet, vet vi at dette er et sted vi vil trives.

Her skal vi kose oss

Vi blir tatt hjertelig imot av det gjestfrie og hyggelige vertskapet Irene og Halvor Eika. Fortsatt rart å ikke kunne håndhilse, spesielt når vi er deres gjester. Det er bare å føle oss som hjemme, sier de, og det gjør vi fra aller første stund.

Eldhuset fra slutten av 1800-tallet er renovert, men sjarmen er beholdt i bøtter og spann. Både historie og sjel klorer seg fast i veggene. Her finnes alt vi trenger. Et velutstyrt kjøkken, nok av sengeplasser, stue med vedovn, stort bad og vedfyrt badstue. Egen solrik uteplass med grill. En sandkasse utenfor døren. Den har vi ikke bruk for, men den er der. Bare tenk hvis vi hadde hatt med barn …

Eldhuset er sjarmerende og veldig koselig
Fra kjøkkenvinduet har du full oversikt over hagen dersom du trenger det

Snart klar, mangler bare sjal og cape
Jordbær og champagne hører nasjonaldagen til
Gratulerer med dagen!

Vertskapet forteller at det skal være bilkortesje gjennom Bø sentrum på selve dagen. Vi kjører de fire kilometerne inn til sentrum for å jakte på litt 17. mai stemning. Men stemningen er allerede i boks når vi kommer ut på tunet. Flagget er heist, og russen nettopp ferdig med frokosten de har inntatt i møterommet på låven.

Det er stille og rolig i sentrum da vi ankommer midt på dagen. Solen stikker frem, og vi setter oss på Aasmundsen Bakeri og nyter en kaffe og hver vår kalorifylte Napoleonskake mens vi venter på at store ting skal skje utenfor. Og som vi alle er blitt innprentet hundre tusen ganger: Vi sørger for å vaske hendene og holder avstand på fortauet.

Årets 17. mai tog i Bø – bilkortesje hvor russebilene også deltok

Det kjører forbi et overraskende stort antall biler pyntet med bjørkeris, norske flagg og festkledde sjåfører. Mengden av isspisende, bundadskledde tilskuere tar seg opp, og det blir mer utfordrende å overholde 1-meters regelen.

Når kortesjen er ferdig, tømmes sentrum i Bø raskt, og vi tar en sving oppom kirken. Her ligger både den nye og gamle Bø kirke. Vi klarte i begeistringens rus å bare ta bilde av den nye. Den gamle Middelalderkirken sto rasutsatt til ytterst på Bøhaugen, og på 1800-tallet fikk den setningsskader og den var i minste laget da den kom i menighetens eie i 1864. Den nye kirken ble oppført på 1870-tallet, på samme kirkegård som i gammelkirken.

Nye Bø kirke ligger høyt og fint. Rett til høyre ligger gammelkirken….

Tilbake i Eldhuset må bunad vike for overtrekksbukse og boblejakke. Sola er forsvunnet, vinden har overtatt og det er egentlig ganske kjølig. Planen er å grille, og det gjør vi. Torill er grillmester, og beviser til fulle at det er noen år siden sist. Men vi spiser inne, altså. Med skikkelig fyr i vedovnen.

Selv om det var langt mellom heia-ropene og Ja, vi elsker, konkluderer vi med at 17. mai 2020 blir av det hoppende gode og minnerike slaget.

17. mai er vi så glad i

Oppholdet vårt i Eldhuset, ble enda bedre enn vi håpet på. Vi har allerede booket oss inn for en liten skriveuke i august, og gleder oss til det. Vi kan virkelig anbefale dette bostedet. Ta en titt på linken nederst i artikkelen, så finner du mer info.

Tips:
Er du glad i å gå tur, anbefaler vi turen opp til Gygrestolen. Fra Eldhuset ligger parkeringsplassen for stien opp til Gygrestolen bare noen få kilometer unna. Turen er ikke lang, omtrent 7 km tur-retur, men den er rimelig bratt. Les om turen vår her.

Spektakulær utsikt på Gygrestolen

På hjemtur 18. mai besøker vi fruktbygda Gvarv. Det tar omtrent 10 minutter å kjøre, og i mai blomster epletrærne. Parker bilen ved Nes Kirke, og spasér gjennom eplerankene ned mot Norsjø.

Fruktbygda Gvarv

Hvordan komme hit:

Det går både buss og tog til Bø, og fra Oslo tar dette omtrent to timer.

Til Bø, Gvarv, Lunde og Ulefoss med tog
Sørlandsbanen til Go-Ahead går mellom Oslo og Stavanger (via Kristiansand) og stopper både i Bø og Lunde med 8 avganger daglig.
Bestill din billett på VY.no eller Go-aheadNordic.no.

Til Bø, Gvarv, Lunde og Ulefoss med buss
Haukeliekspressen kjører daglig fra Oslo og Bergen til Bø.
For rutetider for Telemark anbefaler vi Telemark Bilruter.
For rutetider for Øst- og Sørlandet anbefaler vi nettsiden til Ruter# og Vestfold Kollektivtrafikk.

Vi kjørte bil fra Oslo, og brukte adskillig lenge tid. Det var ene og alene fordi det var mange fine steder å stoppe underveis.

Nettsider å ta en titt på:
https://visitbo.no
http://www.ut.no
http://www.vy.no
https://www.sommarland.no/
https://www.visitnorway.com/listings/gygrestolen/3714/
Overnatting:
https://www.airbnb.no/rooms/24445415?source_impression_id=p3_1589889563_3Tkn33YJPQPjLZw6&guests=1&adults=1

3 kommentarer Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..