Spektakulære Gygrestolen i Telemark

På avstand ser Gygrestolen i Telemark ut som en hvilken som helst topp på rundt 500 meter. Den viser seg å være noe helt annet enn hvilken som helst. Gygrestolen er rett og slett SPEKTAKULÆR.

Gygrestolen med utsikt til snødekte Lifjell med topper opp mot 1300 meter

Gygrestolen har til alle tider vært et kjent landemerke i Bø. Stolen med ura og de to kjempeblokkene danner en spesiell og særpreget fjellformasjon, skapt av siste istid.

Sagnet sier at det var her Gygra satt da hun i rein forbannelse over at kristendommen kom til bygda, kastet store steinblokker etter Gårakirka. Sagnet sier også at en dag skal stolen rase ut i Uvdalstjønna rett nedenfor, og da er det slutt på verden. Vi som er på vei opp, tar sjansen på at dette ikke skjer akkurat i dag.

Vi er blitt anbefalt av flere å gå denne turen, og vi ser faktisk Gygrestolen fra gården der vi bor under oppholdet vårt i Bø. Vi parkerer langs veien i nærheten av Uvdalstjønna. Parkeringsplassen har plass til 12-13 biler, og det er fullt. I disse koronatider er det mange som benytter muligheten til å gå på tur. Det er 16. mai, og snø i lufta. Hvor ble det av sommeren som var her i går? Vi treffer et par med store sekker som snur før de har begynt å gå. De tar ikke sjansen på å gå opp dit i snøvær, sier de. Men hvor mye vil det snø? Veldig lite, skal det vise seg.

Det er en flott badeplass ved Uvdalstjønna. Det fristet ikke med et bad i dag, men vi skal tilbake i august. Kanskje blir det et bad på Bernt da.

Det er et informasjonsskilt der turen starter, og stien er blåmerket. Turen er på omtrent 7 kilometer tur-retur, og høydeforskjellen fra parkeringsplassen og opp til toppen er 365 meter. Det er lett match til å begynne med. Stien går gjennom en fin, lettgått blandingsskog. Noen hundre meter.

Fortsatt lett og greit å gå

Vi kommer inn på et smalt hestetråkk, og nå knekker det rett oppover. Det er bratt, og vi sluker høydemetere oppover lia på nordsiden av Gygrestolen. Vi går gjennom skog, over myrer og bart fjell. Over myrene er det lagt klopper, og det går greit å komme seg over uten å bli altfor våt på beina.

Det er bratt, selv om det ikke ser sånn ut

Snart kommer vi til Svarttjønn, og her er det en liten avstikker bort til Svarttjønnhola. Vi går ikke bort, men er blitt fortalt at Svarttjønnhola er en skummel hule på to etasjer.

Herfra går stien opppå fjellplatået øst for Gygrestolen. Her dominerer åpen furuskog, og det er igjen lett å gå. Vi passerer Venetjønn, og er straks på toppen.

Glattskurte svaberg
Vi nærmer oss toppen

Og så er vi endelig der, hos Gygra. Det er storslått. Utsikten er formidabel. Det blåser friskt. Høydeskrekken får næring. Jeg holder meg langt unna kanten, og ser med gru over til de to gigantiske steinblokkene Gubben og Gamla. Hvem som er hvem, vet vi ikke.

Fra fjellet har vi god oversikt over Uvdal med Uvdalstjønna, og bak åsryggene på den andre siden av dalen ruver Lifjell med sine topper opp mot 1300 m.o.h.

Det gjelder å holde seg langt fra kanten

For å komme over kan du gå på line eller klatre rett ned 15-20 meter, og så opp på den andre siden. Du må selvfølgelig ha klatreutstyr for å gjøre dette. Vi oppdager to som har klatret opp, og blir litt imponert. I 2020 var forøvrig deltakerne i 71° Nord Kjendis her oppe.

På vei nedover igjen går vi ned til Venetjønn og spiser matpakken i ly av en bergvegg, som fungerer som ryggstø.

Idylliske Venetjønn

Vi er også blitt tipset om å kjøre forbi Uvdal gård, den flotteste gården i bygda. Flere av bygningene brant dessverre ned i slutten av juli 2016. Et av loftene som gikk tapt, ble bygget før Svartedauen!!! Videre brant en låve, to stabbur og et hus ned. Heldigvis ble ingen personer skadet. Praktgården ble reist opp igjen i løpet av et års tid. Det er nesten ikke til å tro at en så flott og storslått gård ligger her inne helt for seg selv.

Det var visstnok storbonden Halvor Borgen som bygde våningshuset i 1900, og uthusbygningen med tårn og fløybygg i 1903.

Målet var å gjøre gården til en «kongsgård» i Bø. Vi vil si at han lyktes.

Storslåtte Uvdal gård

Hvem passer turen for
Turen er middels krevende, selv om den bare tar cirka 2,5 time tur-retur. Det er bratt og steinete partier, og du bør ha skikkelige sko.

Du kan også gå en runde i stedet for å gå samme vei ned, slik vi gjorde.

Kart er hentet fra http://www.visitbo.no

Hvordan komme hit
Fra Bø til parkeringsplassen ved Uvdalstjønna er det ca 8 km. Følg først riksveg 359 mot Lunde fra Bø sentrum. Etter cirka 4 km tar du til høyre mot Tveiten ved Tjønnås. Hold til venstre i vegkrysset etter 6.2 km (Ikke ta av på Dagstjønnvegen). Ved parkeringsplassen finner du informasjonstavle og blåmerka sti opp til Gygrestolen.

Tips til bosted
Vi leide et gammelt eldhus på gården til familien Eika. Et sted vi kan anbefale på det aller varmeste.

Her storkoser vi oss

Les mer om oppholdet her.

Følg oss på Facebook!

Websider å ta en titt på
http://www.ut.no
https://visitbo.no
http://www.ut.no
https://www.visitnorway.com/listings/gygrestolen/3714/
Overnatting:
https://www.airbnb.no/rooms/24445415?source_impression_id=p3_1589889563_3Tkn33YJPQPjLZw6&guests=1&adults=1

2 kommentarer Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..