Panorama i Hardanger

Lyden av sauer som bjeller dagen i gang utenfor det vidåpne vinduet. Den blander seg med livlig fuglekvitter og fossebrus. Vi er spente, forventningsfulle, i dag skal vi gå stien til dronning Sonja.

Historiske Huse Gjestegard

Vi er i Hardanger, bor på historiske Huse Gjestegard på Huse i Kinsarvik. På et verneverdig tun, Rinden, en av få husmannsplasser som fortsatt er bevart på Vestlandet. I går tok vi turen opp fra Husedalen til fire imponerende fossefall på rekke og rad. Dronningstien i dag går opp på fjellet fra Kinsarvik til Lofthus.

Larsastova (til venstre) og Maritastova

Turister fra hele verden

Leif Rune Krogh Hus, eier av Huse Gjestegard, forteller at gården har vært i familien siden 1608. Rinden ble etablert et par hundre år senere. Husene forfalt etter hvert, men i perioden 2005-2011 ble de to stovene restaurert ved hjelp av dyktige litauiske håndverkere. Fra 2012 har Larsastova (50m2) og Maritastova blitt leid ut til turister fra hele verden. Her finner du alt du trenger for å nyte et opphold i Hardangers vakre natur.

Her sitter sjelen i veggene

For godt til å være sant?

Både hovedgården, det lille hagehuset og de to stovene er i bruk for å tilfredsstille gjestene når det gjelder selskap eller overnatting, og Huse Gjestegard blir også brukt i forbindelse med konserter og festivaler. For vår bruk er Larsastova på Huse helt perfekt som base, både når det gjelder fasiliteter og beliggenhet. Én ting er å våkne til sauebrek og fossefall, men å avslutte fysisk krevende vandringer i fjellet med god mat og drikke på terrassen med utrolig utsikt, er heller ikke å forakte for slitne kropper. Her sitter vi og skuer ned på den irrgrønne fjorden og opp på snøhvite fjelltopper i selskap med en herlig kveldssol. Det hele er nesten for godt til å være sant.   

Fantastisk utsikt over Sørfjorden

H.M Dronning Sonjas panoramatur

Dette er en tur vi gleder oss til å gå. Fra parkeringsplassen ovenfor Røte, starter vi på tre hundre høydemetere, og den første timen går vi på grusvei. Det er moderat stigning hele tiden, og når vi kommer opp på Heng på Hardangervidda hvor Dronningstien starter, har vi allerede forsert 450 nye høydemetere.

To sporty dronninger …

Yr melder om sol, vindstille og 15 grader. Det stemmer ikke helt. Det regner og er rimelig grått, men vi satser på at det blir lettere vær underveis.

Klopper underveis mot det første utsiktspunktet

Den første delen av stien går over myr, og det er ganske vått. Mine vanntette Goretex fjellsko holder ikke hva de lover.

Nydelig utsikt over Sørfjorden

Det har vært mye snø i fjellet i år, og det ligger fortsatt en del igjen enkelte steder.

På grunn av været og at det er færre turister i bygda enn vanlig, er det ikke så mange i fjellet i dag. Ryktene sier at her går de i det rene 17. maitoget enkelte dager. Det eneste norske flagget vi ser i dag, tilhører ei ungjente som bader i en turkis vannkulp omringet av snø. For ikke å bli fristet til å gjøre det samme, gjør vi honnør til henne, og skynder oss forbi.

Fritt for ikke å bade

Skylaget sprekker opp, og humøret stiger betraktelig. Vi begynner å ane konturene av hvilket fantastisk landskap vi befinner oss i. De blå D-ene som Dronningstien er merket med, kommer til syne mellom stein og tåke.

På drøye 1100 meter er vi på turens høyeste punkt, kaster regnjakkene og nyter en kopp kaffe mens sola begynner å varme.

Sørfjorden i all sin prakt

Været blir bare bedre og bedre, og vi blir nesten fristet til å klage litt over varmen.

Ved Rjukande ender Dronningstien, og stien ned er merket med de karakteristiske røde T-ene. Vi skal nå 1000 høydemetere ned til Lofthus, og deler av turen går i de såkalte munketrappene. Steinhellene er trolig lagt av munkene i Opedal på 1200-tallet. 600 trappetrinn gjør turen ned lettere å gå, men knærne våre skriker over behandlingen.

Munketrappene

Den siste delen går du gjennom den ene fruktåkeren etter den andre, og flere av gårdene tilbyr både smaking og kjøp av produktene.

Fruktranker på geledd i Lofthus

TIPS:
Vi kjørte til Lofthus og parkerte ved Bunnpris. Her ventet Opedal med bussen vi hadde booket på forhånd. Prisen er 145 kr pr person, og vi Vippset underveis på turen tilbake til Kinsarvik og opp til parkeringsplassen ovenfør Røte. Du booker plass ved å ringe 911 74 349 / 414 19 405.

Fjellsko/støvler er et must. Været endrer seg raskt, så husk varme klær og regntøy. Matpakken din spiser du neppe i et vakrere landskap.

Turen er cirka 16 km, og vi bruker drøyt 5 timer inkludert to kafferaster og utallige fotostopp.
Turen er definert som middels krevende. Har du skrøpelige knær, kan det hende det er lurt å velge en annen tur. Nedfarten er en skikkelig kneknuser.

De fire fossene i Husedalen

Denne turen begeistrer de aller fleste. Her ligger fire spektakulære fosser som perler på en snor fra Kinsarvik opp til Hardangervidda. Flere tusen besøkende går denne turen hvert år. Vi går nesten alene når vi går her i juni det Herrens Corona-år 2020.

Turen starter ved parkeringsplassen ved skytebanen i Husedalen. Her parkerer du gratis. Det er mulig å parkere ved kraftstasjonen også, da blir gåturen noe kortere, men dyrere i følge kjentfolk vi møter, fordi det er forbudt å stå der.

Den første delen går på grusvei frem til bommen ved kraftstasjonen. Her må du gjøre et valg, fortsette på grusvei, eller ta stien til høyre. Stien er brattere og glattere, men du kommer mye nærmere elven og fossene. Vi går stien opp og grusveien ned. Frem til den første fossen ved kraftstasjonen er det lettgått, og ingen problem å trille barnevogn.

Den første delen er lettgått
Veldig glad vi ikke skal over her
Tveitafossen

Herfra følger vi rød T-merket sti langs rørgaten opp til toppen av den buldrende Tveitafossen.

Nyastølfossen
I dyp konsentrasjon

Stien tar oss gjennom gammel skog, og mosekledde steiner omkranser stien. Noen steder er det laget trapper, andre steder går vi over blankskurte fjell.

Flotte stier med innlagte trapper
Nykkjesøyfossen
Overnatte her kanskje?

Det er grønt og frodig hele veien, her et lite utvalg av blomstene langs stien.

Turen er definert som middels til krevende, og det tar 2,5 til 3 timer opp til den øverste fossen, Søtefossen. Så langt kommer ikke vi. En av elvene vi må forsere, går så høy at vi må vasse. Det frister ikke. Det betyr muligens det samme som å feige ut.

Fra parkeringsplassen og til bunnen av den tredje fossen logger vi omtrent 400 bratte høydemetere.

TIPS:
Det er vått og glatt på stien, så fjellsko er å anbefale. Det står også kaldt fra fossene, og vi blir ganske fuktige når vi går nær den første fossen for å fotografere.

Vær forsiktig! Ikke gå for nær elva og fossene.


Eplecider og eplemost

Det er mange produsenter av eplecider og eplemost i Hardanger, og det er et must å teste cider.
På parkeringsplassen i Lofthus er det selvbetjent epleciderbod fra Alvavoll frukt- og sidergard. Vi plukker opp en flaske fra kjøledisken og vippser. Fortsatt stoler man på folk i dette landet, altså.

Selvbetjent fruktsalg

Tilbake i Larsastova på Huse Gjestegård kan vi nesten ikke vente med å smake. Alvastads EpleMost av Gravenstein smaker fortreffelig.

På etiketten kan vi lese følgende:
«Munkane var dei fyste fruktdyrkarane her i landet. Cisterciensarmunkar kom til Opedal og lærte hardingane å dyrka frukt allereide på 1100-talet. Munkane vurderte klimaet i Hardanger utifrå den naturlege vegetasjonen. Her vaks hasselnøtter, som tydde på gode vilkår for kraftfulle vekstar. Munkane var opptekne av byggeskikk, hagebruk og god, velsmakande mat og drikke.»

På Kompaen finner vi et bord i solen med flott utsikt over fjorden. Her kan vi velge og vrake i ulike eplecider og moster. Vi velger en Edel cider fra Åkre i Ullensvang og en eplemost fra Helleland gard.

Begge smaker nydelig!

Kort om Kinsarvik

Kinsarvik ligger vakkert til i en bukt. Her har det bodd folk lenge, ved fergekaien er det rester etter en båtstø fra cirka 900 til 1350. I gammel tid var Kinsarvik sentrum i indre Hardanger og viktig tømmerhavn i 15. og 16. århundre. I dag er det fergested med forbindelse til Utne, FV550 og Kvanndal i Kvam. Den nye Hardangerbrua overtok mye av fergetrafikken for noen år siden.

Av attraksjoner her er Mikkelparken, et lekeområde med badeland, en gokartbane og Hardanger Bestikks fabrikkutsalg. Om sommeren er det omvisning i produksjonslokalene.

Kinsarvik tilhører Ullensvang kommune. Jordsmonn, klima og beliggenhet bidrar til at Ullensvang er landets største fruktkommune. Begrepet fruktblomstringen i Hardanger har sin opprinnelse her.

Kinsarvik kyrkje er en av de eldste steinkirkene i landet, og ble bygd cirka 1160.

Kort om Lofthus

I Lofthus bor det cirka 600 personer, og du finner ulike tilbud om overnatting og servering. Her er badestrand, ei kjent kirke, museer og andre attraksjoner. Lofthus har et rikt kulturliv og er blant annet vertssted for den årlige Hardanger Musikkfest og Morellfestivalen, som er sommerens høydepunkt.

Fruktbygda Lofthus

Lofthus ligger midt i hjertet av fjordlandskapet i Hardanger, og er den største fruktbygda i Norge.

Ærverdige Hotell Ullensvang skimtes mellom frukttrær
Lofthus fra brygga
På Fløy kafè er det hyggelig å sitte

Hvordan komme hit:

Avstander:
Fra Bergen: 150 kilometer – 2,5 time
Fra Haugesund: 120 kilometer – 2 timar
Fra Stavanger: 170 kilometer – 3 timar
Fra Larvik: 280 kilometer – 4 timar og 30 minutt
Fra Oslo: 300 kilometer – 5 timar (vi valgte denne varianten over Hardangervidda)
Fra Kristiansand: 300 kilometer – 5 timar
Fra Trondheim: 580 kilometer – 10 timar

Vøringsfossen

På veien stoppet vi ved Vøringsfossen, den mest kjente fossen i Norge. Den springer ut fra ut elva Bjoreia vest på Hardangervidda. Store vannmengder stuper 182 meter rett ned i Måbødalen, et trangt og vilt dalføre som slynger seg nedover til mykere og grønnere områder i Hardanger.

Spektakulære Vøringsfossen
Alene på parkeringsplassen

Vi trodde vi skulle bli mange. Overraskelsen var stor da vi hadde parkeringsplassen ved fossen nesten for oss selv.

På veien fra Vøringsfossen til Kinsarvik kjører vi gjennom vakre Eidfjord.

Eidfjord

Følg oss på Facebook!

Websider å ta en titt på:

http://www.hardangerfjord.com
https://www.hardangerfjord.com/eidfjord/ting-a-gjere/voringsfossen-mabodalen-p919853
https://www.mikkelparken.no/
http://www.ut.no
http://www.alvavoll.no
https://www.hellelandgard.no/
https://åkregård.no
http://www.skyss.no
https://www.morellfestivalen.no/lofthus-og-hardanger/

Steder å bo i Kinsarvik:
https://www.huse-gjestegard.no/

Steder å bo i Lofthus:
https://www.hotel-ullensvang.no/

Det er flere campingplasser i området

Steder å spise i Kinsarvik:
https://www.facebook.com/gloypspiseri/

Steder å spise i Lofthus:
https://www.facebook.com/pages/category/Diner/Kompaen-Hardanger-938456949571137/
https://www.facebook.com/bakefloy/

Merk: Steder og priser kan variere. Reis i Europa er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

2 kommentarer Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..