Baroniet i Rosendal og andre kulturopplevelser i Hardanger

Hardanger er kjent for å være det norskeste av Norge, og i dag har vi tenkt å ta hardingene på ordet. Og hva er vel mer norsk enn en ferjetur i en vakker fjord? Vi velger å starte med ett av Norges aller eldste trehotell, nesten 300 år gamle Utne Hotell. Senere skal vi besøke Aga-tunet og Baroniet Rosendal.

Ferja MF Kinsarvik går i skyttel mellom Kinsarvik og Utne. Den er elektrisk og skjærer lydløst gjennom Hardangerfjorden med en kapasitet på 16 personbiler og 80 passasjerer. I dag har hele tre biler kjørt ombord, i tillegg til to Harleyer. Det er med andre ord god plass.

Turen til Utne tar en halvtime fra Kinsarvik, og idet vi går av ferja står vi bare noen få meter unna Utne hotell.

Utne er forresten ei lita bygd nord på Folgefonnhalvøya, og trafikk-knutepunkt mellom Bergen og Oslo hvis du kjører over Haukeli eller Geilo.

Utne kirke ble bygget i 1895, og Hardanger Folkemuseum ligger bare 200 meter fra kaia. Museet er dessverre stengt når vi er der, men vi rusler rundt i trange smug før vi går inn porten på Utne hotell.

Idylliiske Utne

Historiske Utne Hotel

Hotellet ligger ved ferjekaia, og er omringet av en vakker hage, et hvitmalt stakittgjerde og en helt fantastisk utsikt. Fjorden i front og mektige fjell bak.

Vi banker forsiktig på den smale, hvite tredøren der Reception er skrevet med sirlige bokstaver.

«Kom inn» lyder det innenfra, og en smilende ung dame fra Tsjekkia, som viser seg å hete Tereza Jaskova, kommer mot oss.

Utne Hotel

Vi forteller hvem vi er, hvilket ærend vi er ute i og spør om det er mulig å få se nærmere på hotellet og ta noen bilder.

«Selvfølgelig», sier hun imøtekommende, «hvis det er greit at jeg støvsuger litt mens dere ser».
De siste gjestene har reist for helgen, og alle rommene må gjøres skinnende rene og klare til kommende gjester. Hun forteller løst og fast om alt hva hotellet har å by på. At vi er hjertelig velkommen til å delta på sidersmaking, noe de arrangerer kl 18 hver kveld i sommersesongen.

Utne Hotel er intet mindre enn imponerende. Det er ikke så stort, kun 17 rom, og det oser historie og kultur overalt hvor vi snur oss. Det startet som gjestgiveri i 1722, og har vært i kontinuerlig drift siden da. Hotellet er bygget på flere ganger, siste gang i 1930 da det fikk ny matsal og nytt kjøkken.

Alle de17 rommene på hotellet er unike med historiske trekk, møbler og stilarter. Alle har eget bad.

Vi beundrer vakre stuer og lekkert interiør. Kjenner at dette er et sted med sjel, der det er godt å være.

Vi sjekker om det er mulig å kjøpe et glass vin i resepsjonen.
«Selvfølgelig» smiler Torill Widding, som er innom hotellet en tur. Sønnen hennes og svigerdatteren utgjør vertskapet på Utne Hotel i dag. Hotellet har forresten gjennom tidene vært drevet av sterke kvinner, Mor Utne drev det i hele 70 når.

Torill Widding vet det som er verdt å vite om Utne Hotel

Det blir en særdeles trivelig time, med god vin, mye fliring og store doser med påfyll av historie før vi reiser videre til Agatunet.

Perfekt vin til perfekt utsikt

Agatunet – et unikt klyngetun

Vi banker på inngangsdøren fem minutter før sesongen 2020 åpner den 23. juni. På grunn av Covid-19 og smittevernsregler, er bare noen av husene åpne for publikum. Det vil si for oss. For vi er alene der.

Vanligvis er det omvisninger, foredrag, utstillinger, sider-smaking, baking og mye mer som skjer på Agatunet. Det er bare det at 2020 er et annerledes år. Nok om det.

Agatunet er et av få bevarte klyngetun det var så mange av i Norge tidligere. Her kan du studere vestnorsk byggeskikk fra middelalderen og frem til i dag. Agatunet kan skilte med Norges eldste kjente rettssal, en ridderresidens og spor etter mange år med beinhardt hverdagsliv.

Her er det kafè og billettsalg

45 av bygningene ble fredet i 1930, og de siste årene har tunet vært åpnet for publikum i sommerhalvåret, med omvisning, kafé, utstillinger, konserter, servering og arrangement.

Her det gravhauger, offergroper og helleristninger, og det har trolig bodd folk her i over 3700 år. Det eldste huset som står på Agatunet i dag, er Lagmannstova som ble bygd rundt 1220. Vi snakker med andre ord gammelt.

Mange elementer her fra våre besteforeldres kjøkken

Agatunet er et unikt kulturminne, det er et autentisk og fredet klyngetun. Her står husene slik de alltid har stått.

Her har det bodd riddere og bønder, stortingsmenn, jekteskippere og husmenn. Her har de jobbet og levd, tett på hverandre. I generasjon etter generasjon.

Vi rusler rundt på på tunet og mellom husene. Går inn i de få bygningene som er åpne for publikum. Det lukter godt av nyslått gress og gammelt treverk. Og kaffe. Vi setter oss utenfor i en eldgammel hage hvor barn har lekt og voksne har slitt. Vi får servert kaffe og nydelige vafler, oppskriften er ny av året.

For en som er opptatt av slektshistorie og hvordan folk før har levd og bodd, er dette en fantastisk opplevelse, selv om det dessverre lå noen nødvendige begrensninger for besøket i dag.

Så setter vi kursen for noe av det flotteste av alt det flotte i Hardanger. Vi skal til Rosendal, men først skal vi passere noen dyktige epledyrkere.

Fruktsalg langs veien

Vi kjører på smale veier sørover med frukttrær tett i tett på begge sider. Med jevne mellomrom står det små boder med ulike godsaker i. Vi klarer ikke å dy oss, og bråbremser ved en av dem.

Fruktboden til Hardanger Gjestegård

Vi plukker og vippser betaling for eplemos og plommesyltetøy. Det eneste vi angrer på, er at vi ikke kjøpte mer. De hjemmelagde godsakene gjør frokosten neste dag til en fest.

Baroniet Rosendal – slottet fra 1665

I 1658 giftet Norges rikeste arving og en stolt dansk adelsmann seg. Karen Mowat og Ludvig Rosenkrantz fikk gården Hatteberg i bryllupsgave, og her bygde de et slott som de kalte Rosendal. Det sto ferdig i 1665 og i 1678 opphøyet Kong Christian V av Danmark-Norge dette til Lensbaroni.

Baroniet Rosendal med rosehagen

Et besøk på Baroniet Rosendal har lenge stått på vår bucketliste, men vii blir lange i maska når en smilende vertinne forteller at både slott og servering er stengt på grunn av Covid-19. Vi burde ha skjønt det. Heldigvis kan vi spasere så mye vi orker i renessansehagen og landskapsparken. Hagen har gjennom sin 300 års historie vært gjennom en rekke skiftende stilendringer og moter innen hagekunst.

Kjøkken- og urtehage

Den nyrestaurerte kjøkken- og urtehagen bugner av frukt, bær, blomster, grønnsaker, salat og krydderurter. Alt er med på å heve matopplevelsene både på slottsmiddager og lunsjer i Drivhuset.

Urtehagen med kafeen Drivhuset i bakgrunnen
Hva skjuler seg bak disse veggene?

Et besøk på Baroniet Rosendal er uansett en vandring gjennom forskjellige stilepoker. Rommene er formet av forskjellige eiere gjennom 250 år, og slottet er bevart som et hjem slik det så ut da de siste eierne forlot Rosendal i 1927.

Dessverre ble det et litt redusert besøk i 2020, så vi får ta det igjen et annet år. Vi tar sjansen på at slottet står noen år til, og setter kursen mot Dimmelsvik.

Elins Matgleder

Midt i sjarmerende Rosendal finner vi Elins matgleder. Vi finner et ledig bord i solen, og nyter en deilig lunsj.

Tinghuset i Dimmelsvik

– Velkommen til 400 kvadratmeter galskap, smiler Anita Gaasand når vi svinger ned på den lokale brygga i Dimmelsvik. Vi har leid Tinghuset til Anita og ektemann Dag et par døgn, det passer godt til de kulturelle sakene vi skal lage i denne delen av besøket vårt i Hardanger.

Vi nøyer oss med en firedel av det 400 kvadratmeter huset nede på brygga, som har vært Tinghus i hundre år fra 1855. Anita og Dag kjøpte det som skulle være hytte rett ved siden av. Da de fikk høre at det gamle fruktlageret og tinghuset ved siden av kanskje skulle rives og bygges om til leiligheter, kjøpte de like gjerne hele bygget. Tretten år senere er det gamle, hvite tinghuset pusset opp etter alle kunstens regler, og fruktlageret er blitt kontor, bibliotek og atelier for Anita som nå er kunstner.

Når vi går over terskelen i det gamle tinghuset, skjønner vi med en gang at vi har vært heldige med valg av sted. Huset er veldig romslig, har sengeplass til 7-8 mennesker, en stooor stue som gir oss den gode følelse av å bli satt 100 år tilbake, og et kjøkken med alt vi trenger. Huset er pusset opp i en røff, litt maskulin stil, og samtidig er mange gamle detaljer fra tiden som tinghus bevart. Vi trives fra første sekund, og beliggenheten på brygga innbyr selvsagt til morgenbad. Vi fikk til og med oss en fjelltur i området over Dimmelsvik. Oppholdet i Tinghuset er bare herlig fra første sekund og til vi reiser videre sørover mot nye opplevelser i Haugaland.

I rommet bak døren til det som en gang var Sorenskriver-kontoret, er det i dag moderne bad og det tidligere nevnte kjøkkenet.

Fjelltur er også kultur

Vår gode eier og vertinne, Anita på Tinghuset, kommer med flere forslag til fjellturer. Neste dag velger vi oss Kviteggjo, en fjelltopp på 660 meter.

De første 400 høydemeterne går på grusvei i åpen skog. Revebjeller, som jeg ikke har sett siden jeg var barn, blomstrer overalt i skråningene.

Grusveien slutter, og utsikten blir vid. Det er vakkert! For en natur vi har i det vakre landet vårt!

Vi finner en stein på kanten av Kviteggjo, spiser matpakka og drikker kaffe fra termos. Langt der nede ser vi vesle Dimmelsvik og bakenfor strekker Hardangerfjorden seg sørover mot Haugaland.

Hvor ligger det?

Websider å ta en titt på:
https://agatunet.no/
http://www.skyss.no
https://www.hardangerfjord.com/
http://www.elinsmatgleder.no

Overnatting:
Tinghuset i Dimmelsvikhttps://www.airbnb.no/rooms/27475881?location=Kvinnherad&source_impression_id=p3_1593196526_UIHE52OdPddExUd9&guests=1&adults=1
Utne Hotell: https://utnehotel.no/
http://www.hardanger-gjestegard.no/
http://www.baroniet.no

Følg oss på Facebook!

Merk: Steder og priser kan variere. Reis i Europa er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Kontakt oss på torill@skrivestudio.no


Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..