Drøbak, Hvitsten og Son – og kyststien mellom dem

Drøbak, Hvitsten og Son ligger som hvite perler på en snor langs Oslofjorden. Mellom de idylliske stedene går en flott kyststi. Vi gaper høyt, starter med frokost i Drøbak og ender opp 25 kilometer senere med middag i Son.

Har du lyst til å gå en tur med variert terreng og natur, og klar for noen timer på beina, anbefaler vi denne turen. Du går på vei og sti over strender, gjennom skog og bebygde områder. Hele ruta er relativt godt merket med blått og kyststimerker.

Turen går i vakre omgivelser

Vi tar buss 500 fra Bjørvika i Oslo til Drøbak torg, en tur på tre kvarter. Klokka 11 rusler vi ut på torget, og spiser dagens andre frokost på et hjemmebakeri.

Sommerstemte Drøbak

Det oser sjarm

Drøbak er en ekte sommerby med sine hvite og gulmalte trehus og blomstrende hager. Der Oslofjorden er på sitt smaleste ligger Drøbak og glitrer. Vi starter turen med å rusle gjennom trange smug og gater, forbi velholdte hus fra 1800-tallet. Spisesteder, butikker og gallerier ligger på rad og rekke. Og hvis du lurer på hvor julenissen bor, så er han her.

Rett nedenfor torget ligger båthavna, omkranset av trehusbebyggelse fra 1700-tallet. Her kan du vandre på promenaden, fiske bergnebb og småkrabber, eller handle reker og fisk rett fra båtene som ligger til kai.

Havna i Drøbak

Oscarsborg Festning

Oscarsborg Festning troner midt i Drøbaksundet, og du kommer deg over med ferje fra Drøbak. I sommerhalvåret er det mye som skjer på Oscarsborg, og det er et flott utfartssted for hele familien.

Festningen har også et flott hotell, og er stolt medlem av De historiske.

Her sitter historien i veggene, og du inntar måltidene på samme sted som hele kongerekken fra Harald V til Fredrik II.

Vi derimot, navigerer oss frem til Elleveien, hvor vi har lest oss frem til at turen vår skal starte.

Vi rusler sørover til Torkildstranda, og følger Elleveien til Skiphelle. Herfra går turen gjennom Ekeberg hyttefelt og over til Kjeppestadbukta. Været er fint, sol og 18 grader, og vi stopper for å drikke en kopp termoskaffe. Utsikten over Oslofjorden er upåklagelig.

Kaffen smaker best på tur

Populære feriehjem

Vi kommer til Meieriarbeidernes Feriehjem, ett av ti feriehjem Fagbevegelsen hadde i Frogn i 1971. Allerede før LO ble stiftet, ble det første feriehjemmet kjøpt av Typografenes Fagforening i 1897. Dette var før ferie var blitt en rettighet for den gjengse arbeider. De første feriehjemmene ble først brukt som rekreasjonssted for tuberkuløse og deres familier. Da ferie etterhvert ble en rettighet, oppsto et problem. Hvor i all verden skulle arbeidsfolk ha råd til å reise? Et viktig tiltak ble nettopp fagforeningens utbygging av feriehjem.

Vi krysser Solbergelva og forlater Frogn til fordel for Vestby kommune.

Solid bro over Solbergelva

Eventyrlige Ramme Gård

Etter en snau kilometer ankommer vi Ramme Gård. Ingen av oss har hørt om dette stedet tidligere, og så åpenbarer det seg en fantastisk gård med gårdskafé og flotte overnattingsmuligheter. Hele sommeren arrangeres konserter her, og du kan være med på omvisninger i den fantastiske hagen. Sjekk programmet deres her. Vi ser på hverandre, og lurer på hvordan vi i all verden har klart å overse en slik perle.

Svært hyggelig uteservering

Her kan du overnatte på Ramme Fjordhotell, hvor det er 42 lekre rom med høy standard. Utsikten fra hotellrommene er til gården og det vakre landskapet mot fjorden. Du kan velge mellom enkelt- og dobbeltrom. Eller hvorfor ikke knalle til med en luksussuite? Når hotellet åpner igjen til høsten, er dette et sted vi har lyst til å booke oss inn på.

Vi setter oss på uteserveringen, og heller nedpå et par gode kaffekopper til, i tillegg til rabarbrasaft, bringebærjuice og et realt stykke gulrotkake. Vi har ikke tenkt å få lavt blodsukker underveis, det er i hvert fall sikkert

Det bugner av godsaker i gårdsutsalget på Ramme Gård

Til og med vin serverer de her, men så lettlurte er vi nok ikke, vi er fortsatt bare halvveis. Vi slenger heller sekkene på ryggen, og fortsetter med freidig mot i retning idylliske Hvitsten.

Hvitsten – en oversett kystperle

Lille Hvitsten er ren idyll. Hvitmalte hus og badestrand. Og en byste av Fred Olsen. For det var i Hvitsten at redereventyret startet. I parken rett ovenfor stranden har Fred Olsen Lines satt ut 37 gallionsfigurer som ble brukt på rederiets skip i perioden 1938 – 1976. På et lite skilt kan vi lese følgende beskjed: Ingen ballspill i Pensjonathaven. Dette utøves ved kirken. Vi smiler litt, og ser oss om etter kirken.

Og det er flere som har tilknytning til Hvitsten. Hør bare: I tillegg til Edvard Munch hadde Kristian Krogh, Hans Jæger og Lassondøtrene Oda og Bokken sitt sommerparadis her. Og Theodor Kittelsen bodde i Hvitsten i perioden 1891 til 1896 og fant etter sigende inspirasjon til «Nøkken» i Haugertjernet.

Sherp deg, Bernt!

Vi begynner å kjenne at vi har noen kilometer i beina. Vi konsulterer Garmin, og oppdager at vi må skjerpe oss, det er fortsatt langt igjen. Vi kommer til toppen av Sherpatrappa, som går ned til Emmerstad.

Bernt og sherpatrappa

Kommer du ned til Emmerstad på et litt uheldig tidspunkt på døgnet, er det bare å ta av seg skoa. Når det er flo, kommer du ikke tørrskodd over her.

Når det er flo her, er det bare å ta av seg skoa

Vi er heldig med tidspunktet, og er ikke i nærheten av å bli våte på beina. Vi kommer til Krokstrand, og blir tatt igjen av Kielferga. Rett etterpå tar regnet oss igjen, og vi blir gjennomvåte på beina likevel. Makan!

Fjæresteinene blir glatte, og det går utrolig sakte med oss. Heldigvis har vi regnjakker med i sekken, Bernt blir ikke altfor våt og sur. Etter en halvtimes tid klarner det opp igjen, og vi kommer til Hulvik. Stranda ligger i le for vær og vind, og er lett tilgjengelig både med bil og til fots.

De som bodde her i tidligere tider, leide ut vika til seilskuter som trengte le for vinden, det kan du se av de gamle båtfestene i fjellet.

Hulvikstranda byr på ly

Sørlandsk i Kjøvangen

Rekk opp hånda den som har hørt om Kjøvangen! Er du fra Drøbak eller Son trenger du ikke svare, altså. De fleste av husene her er tidligere fiskerhjem, og stedet ble i sin tid grunnlagt av rekefiskere. Kos deg på stranda, kast deg ut fra stupetårnet og nyt den nesten urørte idyllen.

Idylliske Kjøvangen

Vi fortsetter gjennom skogen, og stien tar oss opp på Vardåsen. Og underveis stopper vi og plukker markjordbær, villbringebær og blåbær. Nam nam.

Son – Norges nordligste sørlandsby

Endelig! Etter 25 kilometer over strender og gjennom skog er vi fremme i Son, som ligger vakkert til langs Oslofjordens solside. Her finner du eldgammel bebyggelse fra Hollendertiden, og de trange smugene flankert av trehus gir virkelig Son et litt robust særpreg.

Et av de gamle husene er Thornegården fra 1640. Dette er Oslofjordens nest eldste bygning med en arkitektur preget av både renessanse og barokk. Går du inn i bakgården, ser du at dette er et bindingsverkshus, tydelig påvirket av nederlendernes tradisjonsrike byggeskikk. Og folka i Son har kost seg med å fagelegge brosteinsteppet foran den vakre bygningen.

Thornegården fra 1640

Blant båtfolket er Son en yndet havn og et helt naturlig stoppested.

Båthavna i Son

Klokka nærmer seg middag, og vi finner et bord på Sjøboden Restaurant. Menyen består av både fiske- og kjøttretter, og valget faller på reker og fiskeburger og en flaske Soave. Både mat og service var mer enn godkjent. Og sokker og sko rakk å tørke før vi tok buss nr 540 tilbake til Oslo.

Nydelig mat på Sjøboden Restaurant

For en dag, dere! Nærområdene våre slutter aldri å overraske!


Hvor ligger det?

Klikk her for å se hvordan du kommer deg til Drøbak.

Følg oss på Facebook og Instagram!

Merk: Steder og priser kan variere. Reis i Europa er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Flere nettsider å ta en titt på:
Kyststier
http://www.ruter.no
http://www.visitdrobak.no
https://www.visitoslofjorden.no/son

2 kommentarer Legg til din

 1. Hanbe sier:

  Flotte reisebrev og gode turtips🤗 Takk for fin blogg!
  Hanne

  Liker

 2. reisieuropa sier:

  Hei
  Tusen takk for hyggelig tilbakemelding😊
  Torill

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..