Hipp hipp – for både Maihaugen og Lillehammer!

Lyst til å oppleve noe skikkelig norsk? En norsk kultur å være stolt av? Et sted du kan ta med dine utenlandske venner – og være stolt som en hane for å vise frem?

Dra til Maihaugen og Lillehammer! Legg gjerne til et galleri eller kunstmuseum dersom du har tid. Lillehammer er ikke bare åstedet for «The best Olympic Game ever!» Det er småbyidyll, kultur og studentby i ett. Nevnte vi flotte naturopplevelser på kjøpet?

Magiske Maihaugen

Maihaugen på Lillehammer byr på mange flotte opplevelser. Her finner du mer enn 200 bygninger fra 1200-tallet og frem til i dag. Her er både utstillinger og flere koselige spisesteder. Du kan også ha med egen mat til piknik, og finne deg et koselig sted og spise maten din der.

Ingen problem å finne et koselig sted å spise matpakken

De gamle husene i bygda

Maihaugen er aller mest kjent for alle de gamle husene i den gamle Bygda. Her er hjemmene til gårdbrukere, håndverkere og embetsmenn samlet på ett og samme sted. Her møter du kultur og levemåte slik det en gang var.

Det gjør godt å rusle mellom husene, kjenne lukten av gammelt tømmer og tjære, av nyslått gress. Det er spennende å kikke inn i de gamle boligene, løene og kirkene. Vår nære historie kommer enda nærmere, og du blir garantert enda mer stolt av å være norsk.

De gamle boligene i Byen

De gamle boligene i Byen er en del av friluftsmuseet på Maihaugen, og er utformet som en liten innlandsby fra tidlig 1900-tall. Her er mange aktiviteter for barn, og skulle du bli sulten er det selvfølgelig en kafè her også.

Langs Storgata står bygårder fra Lillehammer med forretninger, verksteder, boliger og koselige bakgårdsrom. Gater, hus og innredninger er utformet slik det var tidlig på 1900-tallet. Her kan du kikke inn i butikker, apotek og kafeer, og de forskjellige miljøene gir deg innblikk i livet til folk i ulike sosiale lag.

Storgata i Den gamle Byen på Maihaugen
Inne i det gamle apoteket

Boligene i gamle Boligfelt

Dette er både morsomt og minnerikt! Eneboligene her representerer nesten alle tiårene på 1900-tallet. Her kan du blant annet se på Dronning Sonjas barndomshjem, Fremtidshuset 2001 og kikke inn i stuene som kunne ha vært dine foreldres eller besteforeldres. Vi heier på det glade 70-tallet for alle dets spenstige farger!

Dronning Sonjas barndomshjem
Noen som kjenner seg igjen på dette soverommet?

Et svært koronavennlig besøk

Vi hadde gleden av å besøke Maihaugen i medio juli, og opplevde at de tok smittevernhensyn svært alvorlig. Verter for museet møtte oss utenfor inngangen, og fordelte oss i forskjellige køer, slik at vi kunne kjøpe billetter på ulike steder. Vi kjøpte våre billetter i museumsbutikken, og de vertene som delte ut infomateriell sto bak plexiskjermer, og antibac var det overalt. På spisestedene var det god plass mellom bordene, og syltetøy til vaflene våre kom i porsjonspakker.

Som en konsekvens av tiltakene var tilbudene litt begrenset, men opplevelsen ble ikke forringet av det. Vi opplevde hele besøket på Maihaugen som både trygt, godt og superspennende.

Terningkast 6 for en helt fantastisk opplevelse på Maihaugen!

Husk å følge Reis i Europa på Facebook!

Lillehammer – OL-byen i 1994

Når vi rusler rundt på Lillehammer, er det mye som minner oss om at byen var vertskap for OL i 1994. Her er skilt, kunst og kumlokk med den kjente logoen. Selv var jeg så heldig å ha billetter til damestafetten og normalrennet i Lysgårdsbakken den gangen. Og selvsagt også alle skøyteløpene i Vikingskipet. La gå med at de ble arrangert på Hamar. OL på hjemmebane var det uansett.

Gågata – byens hovedpulsåre

Gågata på Lillehammer er omkranset av gamle, idylliske trehus, og er byens hovedpulsåre. Her er det fremdeles flere spesialforretninger, et rikt kulturliv, forskjellige spisesteder og en avslappet og hyggelig atmosfære. Helt siden 1300-tallet har Lillehammer vært en viktig møteplass for handel, og i 1842 fikk byen bystatus.

Det er alltid noe å oppleve i Lillehammer Sentrum.

Utenfor Brenneriet møter vi verdens eldste profesjonelle syklist.
– Jeg får i hvert fall betalt for å sykle, ler Morten Frakken Eng der han sykler forbi på en rimelig lett gjenkjennelig sykkel. Humøret er det ingen ting å si på, og i dag er det en bra restaurant på stedet som har hedersplassen på seilet hans.

Verdens eldste profesjonelle syklist, i følge Morten Frakken Eng selv

Naturopplevelser for alle

Lillehammer er enda mer enn Maihaugen og OL-minner. Her står selvfølgelig kultur, opplevelser, aktiviteter og kulinariske høydepunkt også i sentrum. Hele familien kan velge og vrake i ting å gjøre i den fantastiske naturen, både sommer og vinter. Uansett om du vil sykle, gå turer, ri eller rafte, har du uendelig mange muligheter. Om vinteren er det selvfølgelig flotte forhold for både langrenn og alpint.

Utallige og varierte turmuligheter, og husk kart og kompass 😉

For barn er det virkelig en opplevelse å besøke Hunderfossen Eventyrpark og Lilleputthammer, kun 10 kilometers kjøring fra Lillehammer.

Søndre park – byens grønne lunge

For en vakker park Lillehammer også byr på! Her er store, mektige trær, busker og blomster. Stier å rusle langs, benker å sitte på. Vann og vakre skulpturer. Søndre park er hele Lillehammers sentrale bypark og byens vakreste grønne lunge.

Søndre park med flott utsyn til kirken

Stilmessig er parken inspirert av strømninger i Europa på slutten av 1800-tallet, og senere har den utviklet seg etter tidens kulturidealer. Har du litt tid til overs, anbefaler vi en tur innom her.

Lillehammer kunstmuseum

Stikk innom her, dette er en must see! Det er Snøhetta som står bak dette arkitektoniske bygget, og vi ble selvsagt fristet til å gå inn i Innlandets eneste kunstmuseum. Det angrer vi ikke på. Samlingen består av rundt 1500 kunstverk med regional forankring. Verkene gir deg et fantastisk stykke norsk kunsthistorie fra 1800-tallet og frem til i dag.

Visuelt flotte Lillehammer kunstmuseum

Tips til gode spisesteder

På Lillehammer finner du mange spisesteder og barer. Du finner tips om spisesteder og barer her.

Overnattingsmuligheter

Det er mange overnattingsmuligheter på Lillehammer. Vi valgte å bo på Hammer Hotell, et trivelig, gulmalt trehotell med supersentral beliggenhet i Storgata.

Overnatting på Lillehammer
Klikk her for overnattingssteder på Lillehammer

Overnatting utenfor Lillehammer
Ønsker du å bo stille og idyllisk, kan vi absolutt anbefale Haugtun Gårdspensjonat, mindre enn en times kjøring fra Lillehammer.

Haugtun Gårdspensjonat kan anbefales varmt

Follow my blog with Bloglovin

Merk: Steder og priser kan variere. Reis i Europa er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Hvor ligger det:

Websider å ta en titt på:

http://www.lillehammersentrum.no
http://www.maihaugen.no
www.lillehammer.com/
http://www.haugtun.no
http://www.lilleputthammer.no
http://www.hunderfossen.no
http://www.lillehammerkunstmuseum.no

2 kommentarer Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..