Til fots rundt Maridalsvannet

Vi parkerer bilen ved Kjelsås stasjon, går opp Lachmannsgate og forbi bommen i enden av en liten parkeringsplass. Og så er vi der. Midt i skogen, en vakker aprildag med nydelig utsikt over Oslos største vann.

Maridalsvannet i all sin prakt. Vi skal gå rundt hele.

Byens viktigste drikkevann

Maridalsvannet har helt siden 1867 vært Oslos viktigste drikkevann. Ikke alle hovedsteder er så heldige å ha så deilig og friskt drikkevann som oss! Vi går på brede, fine grusveier langs vannet. Vi begynner i relativt flatt terreng med lett stigning. Etterhvert blir det mer kupert, og vi beveger oss litt lenger bort fra vannet. Likevel ser vi drikkevannet vårt glitre i solen hele tiden. Dette blir jo en super dag!

To tusen år gammel historie

Vi nærmer oss Sander gård, en av de eldste gårdene i Maridalen. Gården nevnes for første gang i skriftlige kilder på 1300-tallet, og man regner med at den ble ryddet for over 2000 år siden.

Sander gård

Når vi har passert Sander gård, er det lettgått, og vi krysser den lille elva som går mellom Dausjøen og Maridalsvannet. Herfra går det litt oppover mot Nes gård. På venstre side av gården står det fire omfangsrike eiketrær. Sagnet sier at det ligger en konge begravet her.

Henrik Wergeland oppholdt seg forresten på Nes gård i 1841 mens han skrev sin kjente Dalevise.

Kongeeikene med Nes gård i bakgrunnen

Maridalen kirke er neste stopp. Kirken har 135 plasser og ble innviet i 1900. Det er her TV-serien Presten, som ble vist på NRK i 2017-2018, ble innspilt.

Maridalen kirke

Norgeskart over Maridalen …

Vi slår oss ned og spiser matpakken. Bernt drar frem sitt evinnelige Norgeskart av papir fra 1974. Norgesferien i juli må jo planlegges, og hva er bedre enn å starte planleggingen i sola i Maridalen med en kopp kaffe?

Les om noen av stedene vi valgte oss ut;)
Hardanger
Nesheimstunet i Nedre Vats
Lillehammer og Maihaugen

Bernt slår et slag for det gode, gamle Norgeskartet. Godt å ha når vi skal finne stien i Maridalen?

Ruinene i Maridalen

Fra Maridalen kirke følger vi en smal grusvei, som heter Kallerudveien. Den fører oss rett inn i Maridalens mangfoldige kulturlandskap. Vi rusler gjennom gårdsplassen til Kirkeby gård, og kommer til ruinene av Margaretakirken. Den er viet til den hellige Margareta av Antiokia, og ble trolig oppført omkring år 1250. Det er en katolsk kirke, men etter reformasjonen i 1536 ble den veldig lite brukt. Etter alt å dømme lå den i ruiner allerede i 1743. Margaretakirken er den best bevarte middelalderkirken i Oslo etter Gamle Aker. Det er forøvrig Margareta og kirken hennes som har gitt Maridalen sitt flotte navn. Fra 1974 har det historiske Maridalsspillet blitt arrangert her med ruinene som en fantastisk kulisse.

Vi rusler gjennom gårdstunet på Kirkeby
Slik antas det at Margaretakirken så ut
Ruinene av Margaretakirken fra 1250
En ny vinkling av kirkeruinene i Maridalen

Svartedauden la dalen øde

Stien fortsetter over jordene, og vi kommer etter hvert til Hammeren. Herfra går det stier videre, blant annet til Ullevålseter og Sognsvann. Er du lei av å gå, tar du bussen herfra gjennom Maridalen til Brekke og Kjelsås.

Vi fortsetter å gå, og passerer Skjerven gård, som man antar er fra slutten av eldre jernalder. I jordebøkene fra 1577-81 er gården oppført som ødegård under Hovedøya kloster!

Under Svartedauden døde mer enn halvparten av Norges befolkning, og hele 17 av 18 gårder i Maridalen ble liggende øde. Visste dere det? Rundt år 1550 blir sannsynligvis Skjerven gård gjenryddet, de aller fleste gårdene i Maridalen følger etter, og Maridalen våkner igjen til liv.

Skjerven gård ligger idyllisk til ved Maridalsvannet

Vi blir gående et stykke på asfaltvei, før vi igjen kommer inn skogen. Vi er nå helt i sørenden av Maridalsvannet, der Akerselva har sitt utløp.

Renseanlegg og badeplass

Det er bare april, men det er over 20 varme, og folk har allerede inntatt badeplassene langs elva.

Badegjestene er allerede på plass

Vi krysser elva, og går langs skinnegangen til vi finner en undergang, slik at vi kommer oss bort til bilen på parkeringsplassen ved Oset Vannrenseanlegg like ved Kjelsås stasjon.

Akerselva begynner akkurat her

Vi kikker på Garmin-klokka. Den forteller at runden rundt Maridalsvannet er temmelig nøyaktig 15 kilometer. Med små unntak var dette en flott tur. I nordenden var det noen korte partier som gikk på asfaltvei, men det ble fort glemt da vi gikk på flotte kulturstier som på bildet under.

Fine stier i Maridalens kulturlandskap

Følg oss på Facebook!

Hvem passer den for:
Dette er en lettgått tur, og passer for de fleste. Du går på stier, kulturstier, grusveier, lysløypetraseer og litt på asfalt. Vi møtte både syklister og barnevogner underveis.

Hvor ligger Maridalsvannet

Hvordan komme seg hit:
Det går både buss og tog fra Oslo S. til Kjelsås, der turen rundt Maridalsvannet startet.
Vi kjørte bil, og parkerte ved Kjelsås stasjon.

Nyttige websider:
https://outtt.com/no/adventures/1253/maridalsvannet?ref=visitoslo
http://www.ruter.no
http://www.ut.no

Follow my blog with Bloglovin

Merk: Steder og priser kan variere. Reis i Europa er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..