Akerselva – Oslos blå paradegate

Bli med på den 9,7 kilometer lange turstien langs Akerselva, som starter ved Maridalsvannet, og går helt til ned til Vaterland midt i Oslo sentrum! Vi lover deg en spennende reise, og skal passere mye industrihistorie, fossekraft, bade- og rekreasjonsområder, fiskeplasser, skogområder og dyre- og planteliv.

Litt kaldt tidlig på mårran, så på med jakka. Men kom igjen, dette blir gøy! Bli med!

Akerselva er en del av Oslofolks identitet, og å gå langs Akerselva er på mange måter som å vandre gjennom Norges industrihistorie. Det er så mange fabrikker som har ligget her ved elva, og vi klarer neppe å få med oss alt underveis.

Vi skal se bygningene langs elva, få vite litt om folkene som jobbet her og om det levde livet langs elva. Akerselva har til en hver tid vært en del av stadig nye historier og menneskeskjebner. Hvilken annen hovedstad kan skryte av en relativt naturlig elv med 20 fosser, noenogførti broer og mer enn 100 fuglearter midt i byen?

Starter ved Maridalsvannet

Vi starter turen ved Maridalsvannet, Oslos største drikkevann. Vannet har vært drikkevannskilde siden 1867. Ved Maridalsvannet ligger Oset vannbehandlingsanlegg, som er Europas største i sitt slag i fjell.

Vi starter ved Maridalsvannet

Ta gjerne turen innom Norsk Teknisk Museum, som byr på en rekke maskiner fra Akerselvas glansdager som industrielv. Museet ligger ved starten på elva på Frysja ved Maridalsvannet.

Ved Brekkefossen lå Brekkesaga, som var i drift til 1965. Da var Akerselvas siste sagbruk historie. Brekkesaga lå på vestsiden av elva, og hadde egen kraftstasjon fra 1892, som står her ennå. Byens reneste badevann finner du i Brekkedammen rett ovenfor.

Brekkefossen

Industrieventyret i Nydalen

Vi passerer to store industrieventyr tidlig på turen. Det første er Nydalens Compagnie. Da denne tekstilbedriften ble grunnlagt i 1845, var området reine villmarka, og lå langt unna byen. Skulle du hit, tok du beina fatt eller hest og kjerre. Dette var lenge landets største tekstilfabrikk med 1100 ansatte! De som jobbet her, ble sterkt knyttet til arbeidsplassen, som sørget for bolig, bedehus, spisehus, bad og skole. Etter annen verdenskrig måtte bedriften sakte, men sikkert gi tapt for utenlandsk konkurranse, og i 1967 ble driften lagt ned.

Nydalens Compagnie – et viktig levebrød for byens innbyggere fra 1845 til 1967

Ikke langt nedenfor Nydalens Compagnie kommer vi til Nydalens andre industrigigant, Christiania Spigerverk, som ble grunnlagt i 1853. I motsetning til Nydalens Compagnie var dette en typisk mannsarbeidsplass.

Nydalen har i løpet av de siste 20 årene gjennomgått en total transformasjon. Det som var et typisk industriområde, er nå et levende bydelssenter i bydel Nordre Aker.

Dagens moderne Nydalen

All industrien på 1800-tallet forurenset Akerselva så mye at vanninntaket i Christiania ble flyttet til Maridalsvannet i 1867. Nå trengte byen en vannvokter med full kontroll, og den gule boligen under ble oppført i gotisk stil i 1867.

Vannvokterboligen – oppført i 1867

Fabrikkutslipp og kloakk gjorde Akerselva til en stinkende pøl. Det var verst om sommeren. Ikke fullt så ille på søndagene, når fabrikkene ikke var i drift. Det ble etter hvert så ille at de konservative i 1915 foreslo å legge lokk over elva. I 1917 vedtok bystyret at elva skulle bli renere, og at elvebredden skulle parklegges. Dette arbeidet skulle, som vi alle vet, ta lang, lang tid.

Møllene på Bjølsen

Vi fortsetter sørover langs den blå paradegata vår. Helt fra 1300-tallet har det ligget møller ved Bjølsenfossen. I 1884 tok Bjølsen Valsemølle over, og ble i 1919 landets største hvetemølle og melprodusent. Siloen er fra 1939, og så sent som i 1967 leverte Akerselva kraft til produksjonen. Mølla hadde 60 hester som fraktet korn og mel mellom Vippetangen og møllene på Bjølsen og Nedre Foss. Bjølsenfossen blir også kalt Lille Niagara og er den største i Akerselva med et fall på hele 16 meter! Dessverre er fossen nå innelåst på fabrikkområdet.

Siloen på Bjølsen Valsemølle – malt i byens blåfarge

Helt siden 1712 har folk drevet med såpekoking langs Akerselva, og i 1833 ble forløperen til Lilleborg Fabrikker grunnlagt. Du har kanskje hørt om Peder Møller? I tillegg til å drive fabrikken drev han Oslos eldste apotek, Svaneapoteket. Han fant opp en ny metode for tranproduksjon, og han alet også opp igler i Akerselva. Lilleborg produserte såpe ved Akerselva helt fram til 1997!!!

Sagene – Akerselvas puls

Vi kommer til Bentsebrua, og det er her Ole Bentzen og Gerhard Treschow i 1690-årene bygde Norges første papirfabrikk, Bentse Brug. Det var først og fremst avispapir og brunpapir som ble produsert. Papirproduksjonen ble nedlagt i 1898.

Neste stopp er Myraløkka, et populært område hvor du og barna dine kan ake og ha det gøy om vinteren. Løkka er formet som et amfi, da det ble gravd ut enorme mengder leire herfra som ble brent til teglstein. Det har vært mange teglverk langs Akerselva. På toppen av Myraløkka ligger arbeiderboliger i kul, engelsk stil. Disse sto ferdig i 1914, og tilhørte Myrens Verksted rett ved.

I juni arrangeres et av byens vakreste eventyr her. Da inviterer Oslo-Filharmonien til klassisk konsert ute i det fri. En helt magisk opplevelse med titusenvis av tilskuere!

Amfiaktige Myraløkka på Sagene

Vi kommer til Vøyenbrua, og fra begynnelsen av 1600-tallet lå byens drikkevannskilde her. Uthulte trestokker førte vannet til Akershus festning og til byens vannposter. Mot en avgift kunne borgerne få lagt stikkledning til vannposter på egen gårdsplass. Her snakker vi virkelig om en helt annen tid!

Ved Vøyenfallene kneiser den gule Glads mølle. Bygningen er fra 1736, og er Akerselvas eldste bevarte, og eneste fredete fabrikkbygning. Her ble det produsert skrivepapir, protokollpapir og senere grammofoner.

Den gule Glads mølle

Beierbrua har navn etter skredder Anders Beyer, som eide den fra 1671. Den opprinnelige kjørebrua fra 1837 brant ned, men ble restaurert til opprinnelig utseende. I dag er Beierbrua gangbru, og en av de fineste bruene langs elva. Dette er fabrikkjentenes bru, hvor de hastet over til tekstilfabrikkene Hjula og Graah. Brua var bindeleddet mellom tekstilindustrien på vestsiden av elva og boligområdene på østsiden. Oscar Braathen vokste opp her som barn med en alenemor som var fabrikkarbeiderske. Han skriver om hverdagen deres:

«Det er aa gaa fra kammerset til spinderiet og fra spinderiet til kammerset, det!
Længer kommer vi ikke i detta livet. Og Nordre Gravlund ligger straks ovenfor, så
vi trænger ikke dra saa langt når vi har sliti fra os her paa jorda, heller».

Ellen Jacobsen: Fabrikkjenter 1986

Rett på den andre siden av brua ligger Sagene Bryggeri. Ta deg tid til et besøk på dette kule bryggeriet.

Denne rødmalte stua rett ved Beierbrua er en av de få stuene vi møter langs elva. Den ligger for seg selv blant Akerselvas mektige fabrikker. Huset ble bygget i 1800 som sagmesterbolig, og har fått sitt navn etter Hønse-Lovisa, en modig og varm kvinne fra Oscar Braathens «Ungen.» Hønse-Lovisa har altså aldri satt sine ben i den rødmalte stua. I dag er det kulturkafè her. Test ut de helt nydelige vaflene!

Hønse-Lovisas hus

Full fres forbi Grünerløkka

Fra gammelt av gikk båtene helt opp til Nedre Foss. Her finnes det spor etter det som kanskje er landets eldste mølledrift. Munkene fra Hovedøya hadde sin mølle her. Mølla ble senere overtatt av Kongen ved reformasjonen i 1537, og fikk navnet Kongens mølle.

Stien går stort sett veldig tett på elva – også her på Grünerløkka

Ved Nedre Foss har det altså vært mølledrift fra 1200-tallet til 1985. Kommunen har kjøpt områder ved Nedre Foss for å anlegge et av Akerselvas største grøntområder, og med det er det gamle målet om sammenhengende park langs hele Akerselva oppfylt!

Mesteparten av praktbygningen på Nedre Foss gikk tapt i en eksplosjonsartet brann 30. desember 2015. Det skjedde bare sju måneder etter at de hadde åpnet etter en omfattende oppussing. Nå er den bygd opp igjen. Vi har prøvd den, nydelig mat og drikke og topp service!

Nedre Foss

Ett av byens aller mest populære konsertsteder, Blå, ligger ved Akerselva. Søndager er det marked her med salg av kunst og håndverk. Vi finner til og med en bitteliten David av Michelangelo her!!!

På vei inn i byens sentrum

Ankerbrua neste. Den er oppkalt etter en av Oslos rikeste familier, Ankerfamilien, men kalles også Eventyrbrua. Bronseutsmykningene fra 1937 er lagd av Dyre Vaa og hentet fra forskjellige norske folkeeventyr. De nakne skulpturene skapte den gang hissige debatter i avisene.

Ankerbrua – også kalt Eventyrbrua

Så langt på turen vår har vi møtt mange av Akerselvas historiske bygninger som har stått der i tiår etter tiår. Når vi legger ut på den siste strekningen langs elva, har bulldosere dessverre rasert det meste av historien.

Vi kommer til Hausmannsbrua, en vakker verneverdig støpejernsbro fra 1892. Byen hadde nemlig anskaffet en 18-tonns moderne dampveisvals, og da måtte det en sterk bro til.

Slapper av Under Hausmannsbrua

Siste stopp: Byens stebarn

Vaterland var en gang et område med smug, trehus og småbåter. Her hadde Oslofolk båtplassene sine, men det var før alt ble jevnet med jorda og deler av elva ble lagt under lokk i 1960-årene. De gamle trehusene ble erstattet av høyhus og svære trafikkmaskiner. Vaterland ble dessverre også kalt byens stebarn. Kanskje fordi Vaterland var Oslos slum en gang i tiden, området tilhørte ikke engang Christiania. Tidligere var Christiania by delt i by og forsteder. Skulle du bo i byen, måtte du bygge et hus av mur. Det var dyrt, og derfor oppsto det forsteder med trehus. De som bodde her, hadde færre rettigheter og ble sett ned på. Det aller fattigste området var Fjerdingen, som lå på vestsiden av Akerselva på Vaterland, i dagens Christian Kroghs gate.

Her var det båtplasser før i tiden

Vi kommer til Vaterlandsparken, og elva forsvinner inn i en 500 meter lang tunnel før den dukker opp igjen helt ute ved Oslofjorden.

Vi er kommet til Akerselvas ende, og her har byens blå paradegate vært vitne til at en splitter ny bydel har vokst frem i Bjørvika. Her kan du bruke en hel dag alene på å besøke byens nye, flotte kulturattraksjoner!

Den norske opera og Deichmanske Bibliotek

Turen langs Akerselva er en av våre absolutte favoritturer i Oslo. Du trenger selvfølgelig ikke å gå hele strekningen, denne turen er også veldig enkel å dele opp i flotte småturer.

Følg oss på Facebook!

Hvem passer den for:
Dette er en lettgått tur, og passer for de fleste.

Hvordan komme seg hit:
Det går både buss (nr 54) og tog fra Oslo S. til Kjelsås.
Dersom du kjører vil kan du parkere ved stasjonen.

Websider å ta en titt på:
http://www.ruter.no
http://www.ut.no
https://www.visitoslo.com/no/produkt/?TLp=157211

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..